Valóságos jégpalotává változik a Niagara-vízesés ilyenkor télen

Az évszakok különleges változatosságot hoznak a természetbe: szinte havonta más és más, de mindig csodálatos látvány születik. Jól példázza ezt a sokszínűséget a világhírű Niagara-vízesés, ami az évnek ebben a szakában hatalmas jégpalotává változik.

Hol található?

A legtöbb olvasónknak valószínűleg nem mondunk újat a vízesés hollétével kapcsolatban, de talán hasznos lehet egy kis ismétlés: a látványosság Észak-Amerikában található, az Egyesült Államok és Kanada határán, 130 km-re Torontótól.

Niagara-vízesésForrás: Shutterstock

Az együttes három vízesésből áll: a Horseshoe Falls-ból, az American Falls-ból és a Bridal Veil Falls-ból. Létezése az évmilliók során zajló geológiai folyamatok eredménye. Az utolsó jégkorszakok – különösen a Wisconsin-jégkorszak – hatalmas gleccsereket és jégtakarókat hoztak létre Észak-Amerika területén. Az északi jégmezők olvadása során keletkezett Huron-tó vizét az Algonquin-tórendszer részeként a mai Michigan-tóból a Niagara-folyóba irányította. 

Niagara-vízesés, KanadaForrás: Shutterstock

A Niagara-Falls három vízesése küllön-külön is igen figyelemreméltó, főleg méreteik miatt. A Horseshoe Falls a legnagyobb, ennek szélessége majdnem 800 méter, magassága 53 méter. Az American Falls több mint 300 méter széles és 21 méter magas,  a Bridal Veil Falls pedig széltében mindössze 17 méter, magassága azonban ugyanaz, mint az előzőnek. 

Az együttes összességében átlagosan mintegy 85 ezer köbméter vizet szállít percenként. Szinte elképzelhetetlen, igaz?

Jégbe fagyva

Niagara-vízesés jégbe fagyvaForrás: Shutterstock

A vízesés már akkor is elég látványos, ha nem röpködnek a mínuszok, de a tél beköszönte emeli a tétet. Amikor a hőmérséklet lecsökken, és a téli hideg eléri a Niagara-folyót is, a vízesés előveszi a "jégkirálynő" jelmezt. Ahol azelőtt víz zubogott alá a sziklákról, most hatalmas jégképződmények függenek. Kívülről nézve olyan, mint egy hatalmas jégbirodalom, egy valóságos jégpalota, amit a következő videón ti is láthattok: 

A látványhoz hozzájárulnak a hanghatások is: a jégtáblák ropogása, a jég repedései együtt különleges zajokat hoznak létre, amik naná, hogy hozzátesznek a téli idillhez.

Érdekesség, hogy az American Falls sokkal jegesebb, mint a Horseshoe Falls. Ennek az az oka, hogy az American Falls a a Niagara folyónak csak körülbelül 7%-át kapja meg (a víz többi része a Horseshoe Falls részeként zuhan le). Mivel kevesebb a víz, értelemszerűen könnyebben fagy jéggé.

Túrák a Niagara-vízesésnél

Akik nem rettennek meg a hidegtől, és szeretnek túrázni, mindenképp érdemes egyszer elmenni erre a helyre télen, hiszen fantasztikus túraútvonalak is találhatók a vízesés körül. Aki pedig nem szeret fázni, annak szuper lehetőségei vannak jobb időkre, például sétahajózás a vízeséseknél, de a vállalkozó szelleműek helikopterről is megtekinthetik a látványt.

Forrás, képek: niagaraparks.com, Shutterstock 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek