Több mint 500 millió éves medúzákat fedeztek fel a kanadai Sziklás-hegységben

A Föld óceánjaiban 505 millió évvel ezelőtt élt medúzák legrégebbi példányait a kanadai Sziklás-hegység kövületágyában találták meg – adta hírül a CNN.

A leletek egy korábban ismeretlen medúzafajhoz, a Burgessomedusa phasmiformishoz tartoznak, ami jól mutatja, hogy ezek a lények már évmilliókkal ezelőtt is milyen fejlettek voltak. A szakértők szerint a kövületek azért is figyelemre méltók, mert gyönyörű állapotban őrződtek meg, és még az olyan anatómiai részletek is láthatók, mint például a kis zselés csápok. A becslések szerint ez a medúzafaj körülbelül 20 centiméter hosszú lehetett. 

Az eredményeket részletező tanulmányt a Proceedings of the Royal Society B tudományos folyóiratban tették közzé. A Cnidaria törzsbe tartozó medúzák a bolygó egyik legrégebbi állatcsoportja, melyek rendkívül lágy szövetekkel rendelkeztek, így igencsak ritkák az ezzel kapcsolatos felfedezések. A szakemberek szerint az ugyanabban a környezetben élt Anomalocarishoz hasonlóan ezek a medúzák is hatékonyan úszó ragadozók lehettek. A ritka kövületek most az Ontario Királyi Múzeumban csodálhatók meg a Burgess Shale gyűjtemény részeként.

(A borítókép illusztráció, forrása: AFP/© Biosphoto / Frédéric Pacorel)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek