Eltűnhet a látványosság a világ egyik legtöbbet fotózott strandjáról

Görögország egyik leghíresebb szigete Zakinthosz a magyarok körében is népszerű. Egyik közismert látványossága a Navagio Beach, amelyet 44 éve tesz különösen izgalmassá egy rozsdásodó hajóroncs látványa – írja az euronews.com

Forrás: Shutterstock/Sven Hansche

Ha Zakinthosz nevét az Instagramon beütjük, a képek közel fele a roncsra visz. A hatalmas mészkősziklákkal övezett, fehér homokos kis tengeröblöt rajta az egykori hajó torzójával csak a tenger felől lehet megközelíteni. Aki valaha is látott fotót a festői helyszínről, biztos, hogy odakívánkozik. Az elzárt öbölbe szervezett kiruccanásokra külön hajótársaságok jöttek létre a szigeten, de úgy tűnik, az üzletágnak befellegzett, mivel a hajó állapota jelentősen megromlott az utóbbi években, és lassan felemészti a tenger.

A roncs keletkezését rengeteg legenda övezi. A legismertebb, hogy a hajó csempészáruként cigarettát szállított, és a legénység egy óriási vihar közepette hátrahagyta, hogy elmeneküljön az őket üldöző haditengerészet elől. Egy biztos, a strand, amelyet azóta Csempész-öbölként emlegetnek, az 1980-ban zátonyra futott MV Panagiotis hajóról kapta a nevét, amely azóta Zakinthosz egyik legfontosabb látványossága.

A hajó folyamatosan pusztul a tenger és a napsugárzás hatására. Az erózió mára már olyan látványos, hogy a sziget lakosai és az idegenforgalom helyi szereplői megkongatták a vészharangot.

Az önkormányzat az illetékes minisztérium segítségét kérte a látnivaló védelme érdekében. Attól tartanak, hogy a roncs fokozatos eltűnése miatt összeomolhat a sziget turizmusa. Néhány helyi szolgáltató még azt is felajánlotta, hogy saját költségen maguk gondoskodnak a hajó maradványainak megóvásáról. 

Leszögezték: Zakinthosz önkormányzata szeretné átvenni az államtól a látványosság kezelését, amely során helyreállítanák az abban keletkezett károkat, továbbá vállalnák, hogy a helyszín biztonságosan látogatható legyen.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek