Hét év után térhetett vissza hazájába három megmentett orangután

A thaiföldi hatóságok a Shizuka nevű nőstény orángutánt és két másik, illegális állatkereskedőktől lefoglalt fajtársát ünnepélyes keretek közöttt elbúcsúztatták, és visszaszolgáltatták Indonéziának. A három orángutánt vadon élő állatokkal kereskedő emberektől kobozták el Thaiföldön, majd csütörtökön visszaindították őket eredeti származási helyükre, Indonéziába.

Shizuka, a hétéves nőstény orangután várakozik a szállítóketrecében, mielőtt az állatcsempészektől elkobzott főemlőst visszaküldik hazájába, IndonéziábaForrás: MTI/EPA/Rungrodzs Jongrit

Nobita, Shizuka (mindketten 7 évesek) és Brian (5 éves) hármasát a thai főváros keleti részén található Suvarnabhumi repülőtérre vitték, hogy hazaszállítják őket szülőhazájukba, ahol egy új, számukra megfelelő helyen élhetnek tovább.

A thai és indonéz hatóságok együttesen vettek részt az átadási ceremónián a repülőtéren, ahol mindkét ország megerősítette elkötelezettségét a vadon élő állatok kereskedeleme elleni védelme mellett.

Shizukát és két másik, illegális állatkereskedőktől lefoglalt fajtársát ünnepélyes keretek közt elbúcsúztattákForrás: MTI/EPA/Rungrodzs Jongrit

2016-ban az állatkereskedők két orángutánt értékesítettek nagyjából 20 000 dollárért. Az akció során letartóztatták a bűnbanda tagjait, valamint lefoglalták az akkor alig néhány hónapos Nobitát és Shizukát, 2019-ben pedig Briant is megmentették a kereskedők kezei közül.

Az egyikük szomorúan kukucskál szállítóketrecének ablakában, még nem tudja, hogy jó kezekbe kerültForrás: MTI/EPA/Rungrodzs Jongrit

2006 óta, beleértve a csütörtöki hármat is, Thaiföld 74 orangutánt szállíttatott haza.

Az orangutánok – egy Indonéziában és Malajziában őshonos faj – csak Szumátra (Indonézia nyugati részén) és Borneó (Brunei, Malajzia és Indonézia között megosztott) erdeiben találhatók meg szabadon.

A faj a mezőgazdaság terjeszkedés és az orvvadászat miatti természetes élőhelyének elvesztése miatt a kritikusan veszélyeztetett kategóriába tartozik – írja az efe.com.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek