Legalább 13 hegymászó életét követelte az indonéz vulkánkitörés

December 3-án, vasárnap váratlanul kitört az indonéziai Szumátra szigetén található Marapi vulkán, amely fölött három kilométer magas füstoszlop kígyózott. A legfrissebb hírek szerint azóta újabb kitörés történt.

Hamufelhőt lövell ki a Marapi tűzhányó az indonéziai Nyugat-Szumátra tartományban elterülő Agam körzetben 2023. december 5-én, miután másodszor is kitört a vulkánForrás: MTI/AP/Ardhy Fernando

Vasárnap 70 túrázó volt a tűzhányón. Az MTI ma reggeli közlése szerint a helyi katasztrófavédelem eddig 13 hegymászó holttestét találta meg, 10 eltűntet pedig még keresnek.

Vulkáni hamu borít egy autótForrás: MTI/AP/Ardhy Fernando

A hamueső elérte az Agam körzetet, ahol az égbolt emiatt egy időre elsötétedett, a hamu pedig beborította az utakat, az autókat, a növényeket, chilipaprika-leveleket.  A lakosokat felszólították, hogy maradjanak otthon. Az előzetes mérések szerint a 2981 méter magas vulkán első kitörése öt percig tartott - mondta Abdul Muhari, az országos katasztrófavédelmi hatóság szóvivője.

Vulkáni hamu borítja a chilipaprika leveleitForrás: MTI/EPA/Givo Alp

Indonézia a kontinentális lemezek ütközése mentén kialakult, úgynevezett csendes-óceáni tűzgyűrűn fekszik, ahol igen gyakoriak a földrengések és vulkánkitörések. Indonéziában nagyjából 130 aktív vulkán található.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek