Újabb európai ország tiltja be a dohányzást és az e-cigaretták forgalmazását

Még 2021-ben beszámoltunk róla, hogy Európában elsőként Spanyolország tiltja meg a dohányzást minden strandján. A kezdeményezéshez most Franciaország is csatlakozik, és jövőre szigorú dohányzási tilalmat vezet be a strandokon, a parkokban, az erdőkben és az iskolák előtt. Az eldobható, ízesített e-cigaretták forgalmazását pedig betiltják – írja a Turizmus.com, a zeit.de cikke alapján.

A francia strandokon is betiltják a dohányzást - illusztrációForrás: Shutterstock/Sergii Figurnyi

Franciaországban napjainkban már 7200 körül van a füstmentes övezetek száma, főleg az önkormányzatok kezdeményezésének köszönhetően.

A dohánymentes övezeteknek kell normává válniuk" – fogalmazott Aurélien Rousseau francia egészségügyi miniszter a dohányfüggőség elleni küzdelem jegyében kidolgozott tervezet bemutatásakor.

Emmanuel Macron francia elnök szerint a cél az, hogy 2032-re Franciaország elérje az első „dohánymentes generációt".

A dohánytermékek áremelést, valamint a dohányzási tilalom kiterjesztését további közterületekre 2024 elején foglalják rendeletbe. Az eldobható elektromos cigaretták tilalmáról törvényben döntenek. Az országban 2021-ben több mint 12 millió olyan dohányos volt, aki naponta legalább egyszer cigaretta után nyúlt. Ez a 18 és 75 év közötti népesség mintegy negyedének felel meg.

Nagy-Britanniában is hasonló törekvéseket igyekszik bevezetni III. Károly király, aki egyelőre a fiatalok számára tiltja be a dohányzást. A parlament állami megnyitóján az uralkodó kijelentette, hogy történelmi lépést tesz a cigaretta ellen, és minden évben megemeli a törvényes korhatárt addig, amíg már nem lesznek dohányzó emberek.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek