5 izgalmas sugárút a világból, ahol garantáltan érezni fogod a város lüktetését

Íme, néhány érdekes sugárút a nagyvilágból, amelyeken érdemes tenni egy sétát. Ezeken a helyeken garantáltan érezhetjük a város lüktetését a hét bármely napján.

Gediminas sugárút - Vilnius, Litvánia

A litván főváros híres sugárútja már csaknem két évszázada létezik, és a történelem során számos névváltoztatáson esett át. Először St. George Avenue névre keresztelték, majd egy korabeli zeneszerző tiszteletére Mickiewicz út lett abban az időszakban, amikor a város a lengyel állam terjeszkedő politikájának célpontja lett (1922-1939). Aztán beköltöztek a szovjetek, így a városnak át kellett neveznie Sztálin, majd később Lenin sugárútnak.

Gediminas avenue, VilniusForrás: Shutterstock/Mnstudio

A sugárút 1989-ben kapta meg mai nevét egy középkori nagyherceg tiszteletére, akit a litvánok nemzeti hősnek tartanak. Nem sokkal ezután az ország kivívta régóta vágyott szuverenitását. A Gediminas sugárút összeköti a történelmi városközpontot, a Dóm teret és a Seimas Palotát (Parlament),  esténként pedig pezsgő sétálóutcává válik.

Unter den Linden - Berlin, Németország

Ez a körút Berlin történelmi és kulturális központja, amely összeköti a Brandenburgi kaput a Múzeum-negyeddel. A fenséges és lenyűgöző utca műemlékekkel, szobrokkal, palotákkal, templomokkal és múzeumokkal van tele, melyek mind a város múltjáról és jelenéről mesélnek. A műemlékek többsége a porosz barokk korából származik.

Unter den Linden, BerlinForrás: Shutterstock/Mistervlad

A neve valószínűleg a legköltőibb az összes létező körút közül. Azt jelenti, hogy „hársfák alatt", és azokra a fákra utal, amelyeket Dorothea hercegnő ültetett el először 1680-ban. A hagyományt még ma is őrzik, és ma mintegy 1000 hársfa szegélyezi a körút 1,5 km-es szakaszát.

Passeig de Gracia - Barcelona, Spanyolország

A Passeig de Gracia Barcelona legdrágább utcája. Tekintélye minden bizonnyal az egymás után sorakozó butikokhoz kapcsolódik, amelyek turisták tömegét vonzzák a világ minden tájáról. A történelme azonban sokkal szerényebben kezdődött. A helyi önkormányzat egy egyszerű utat akart, amely összekötné Barcelonát Graciával, a furcsa negyeddel, amely 200 évvel ezelőtt külön város volt. Az utat 42 méter szélesre alakították ki, és ez azonnal felkeltette a fiatal arisztokrata férfiak figyelmét, akik ott akarták megmutatni lovaikat és lovaglási tudásukat.

Passeig de Gracia, BarcelonaForrás: Shutterstock/Marco Rubino

A sugárút igazi aranykora azonban a 20. század elején jött el a katalán modernista művészeti mozgalom felemelkedésével. A Passeig de Gracia ekkor lehetőséget kapott arra, hogy a város egyedülálló építészeti és művészi tehetségének bemutatására szolgáló vászon legyen. Ebben az időszakban épültek a leghíresebb épületek, többek között a Gaudi által tervezett Casa Batlló és a Casa Milà is. 

Boulevard de Clichy - Párizs, Franciaország

Boulevard de Clichy, PárizsForrás: Shutterstock/Khun Ta

Igen, mindannyian ismerjük a népszerű sugárutat, a Champs-Elysees-t, de Párizs sokkal több ennél, és mindig érdemes felfedezni az izgalmas francia főváros új oldalait. A Boulevard de Clichy a Place de Clichytől a Rue des Martyrsig tart. A súgárút élénk és művészi hangulatáról híres, ugyanezen a járdán olyan ikonikus művészek jártak, mint Degas, Toulouse-Lautrec, Van Gogh és Pablo Picasso. A 19. században ez volt Párizs nyüzsgő éjszakai életének központja, az összes híres kabarét itt mutatták be, és ez volt a művészek, írók és kritikusok kedvelt szórakozóhelye is. Itt található a híres Moulin Rouge is, ahol a mai napig látványos táncos revüműsorokkal kápráztatják el a közönséget.

Andrássy út - Budapest, Magyarország

Andrássy út, BudapestForrás: Shutterstock.com

Végezetül tegyünk említést a mi Champs Elyséenkről, az Andrássy útról is, már csak azért is, mert az UNESCO Világörökség része. Ez a gyönyörű sugárút fővárosunk 19. századi és 20. század eleji aranykorát jelképezi. Az elegáns utat gróf Andrássy Gyula miniszterelnökről nevezték el, aki a projektet támogatta. Az Andrássy úton neoreneszánsz és szecessziós épületek sorakoznak egymás után, itt található az Operaház, a Terror Háza és a Hősök tere. A Kodály körönd és a Bajza utca között, illetve tovább a Hősök teréig szinte változatlanul megmaradt a kertes épületek, és villák, az Operától a Deák Ferenc térig pedig luxus divatüzletek, kávézók és éttermek várják a látogatókat. 

További izgalmas sugárutakról ide kattintva olvashatsz.

Forrás: The Mayor, Travelo

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek