6 meseszép utca a világból, melyeken egyszer az életben járni kell

A legtöbben a látnivalók, az ételek és a helyi kultúra miatt utaznak külföldre, de néha előfordul, hogy egy város vagy falu utcája hagyja a legmaradandóbb emlékeket. Legyen akár szűk és kanyargós, vagy széles és impozáns, mindig az utcán zajlik a mindennapi élet, vagy éppen a legváratlanabb események... Kíváncsi vagy hogy, hol találhatók a világ legszebb utcái? Mutatjuk!

Lombard Street, San Francisco

A nyolc hajtűkanyaráról híres Lombard Street San Francisco egyik legnépszerűbb látnivalója. A gyönyörű épületekkel és lombokkal körülvett görbe utca maga a közlekedési rémálom, de egy biztos:  nem mindennapi a látványa.

San Francisco - Lombard StreetForrás: Shutterstock/Lukas Bischoff Photograph

De a cikkcakkos hajtűkanyarok nem a látvány, hanem a balesetveszély megelőzése miatt lettek kialakítva, hogy így csökkentsék az utca meredekségét, amely miatt korábban számos baleset történt itt. A 400 méter hosszú úton a haladási sebességet 8 km/órára korlátozták. Az utca számos film ikonikus helyszíne is volt, feltűnt többek között a Mi van, doki? című vígjátékban és a Vertigo-ban is. 

The Philosopher's Walk, Kiotó, Japán

A kiotói Ginkaku-Ji és Nanzen-Ji között húzódó csatorna mentén található utca Nishida Kitaro filozófusról kapta a nevét, aki naponta meditált ezen az úton. A legjobban a sakura (cseresznyevirágzás) szezonban látható, amikor a rózsaszínű virágok lenyűgöző látványt keltenek a sétányon.

The Philosopher's Walk, KiotóForrás: Shutterstock/Takuya Kanzaki

A körülbelül két kilométer hosszú sétány mentén éttermek, kávézók és butikok, valamint számos kisebb templom és szentély található. Az ösvényt először 1890-ben nyitották meg, majd 1912-ben bővítették újra, a vizet a csatornába a közeli a Biwa-tóból nyerik.

The Dark Hedges, Bregagh Road, Észak-Írország

A Trónok harca sorozat rajongóinak nem lesz gondja felismerni ezt a helyet. A fikcióban a The Dark Hedges leginkább „Kingsroad" néven vált ismertté. A Stuart-ház tagjai a tizennyolcadik században ültették az impozáns fákat, melyek az idő múlásával csak még lenyűgözőbbé váltak.

The Dark Hedges, Bregagh road - ÍrországForrás: Shutterstock/Jan Miko

Egy helyi legenda szerint a sötét sövény névre keresztelt út egy varázslatos és kísérteties hely, egy túlvilágra költözött asszonynak az otthona, akiről úgy tartották, hogy napnyugta után a fák között kísért. A hely ma már csak gyalogosan közelíthető meg, 2017. októberében betiltották a közúti járművek használatát.

Míkonosz óvárosa, Görögország

A fehérre mázolt falairól és kék, zöld, néhol piros ablakos házairól híres Míkonosz már régóta az utazók egyik legkedveltebb úti célja. Igaz, nyáron elég zsúfolt, de Hora (Mykonos óvárosának neve) utcái az autentikus görög hangulatot sugározzák.

Míkonosz színes utcáiForrás: Shutterstock/Ecstk22

A szűk, macskaköves és kanyargós sikátorokban családi éttermek, bárok, apró templomok és helyi üzletek találhatók, de nyáron utcai művészek tucatjai is ellepik a várost. Bár a város elsősorban éjszakai életéről híres, napközben is elképesztő látványt nyújt.

Cockburn Street, Edinburgh, Skócia

Edinburgh egyik legszebb utcája, a Cockburn Street a viktoriánus építészet és formatervezés tökéletes példája. A kanyargós utcát az 1850-es években alakították ki, hogy könnyebben megközelíthető legyen az akkoriban épült Waverley vasútállomás.

Cockburn Street, EdinburghForrás: Shutterstock/Arcady

Lord Cockburnről nevezték el, aki Edinburgh egyik legtekintélyesebb úriembere volt. Az utcában még egy őt ábrázoló faragott kőszobor is helyett kapott, és itt található Edinburgh legkisebb pubja is. Ezenkívül a Cockburn Streeten kiskereskedelmi üzletek, éttermek és szálláshelyek várják az odalátogatókat. Még egy érdekesség, hogy ezen az utcán forgatták 2017 áprilisában a Bosszúállók: Végtelen háború című film jeleneteit, illetve a Trainspotting 2-ben látott üldözéses jelenet is itt játszódik.

Caminito, La Boca, Buenos Aires, Argentína

Az argentin tangó szülőhelyéről híres La Boca negyedben található Caminito nyüzsög a helyi előadóktól, művészektől és turistáktól. Az élénk színű épületeket helyi művészek falfestményei borítják, miközben Argentína leghíresebb arcaival, nevezetesen Evita és Maradona imitátorokkal is lehet itt közös fotót készíteni. 

Caminito a La Boca negyedben ArgentínábanForrás: Shutterstock/Eskystudio

Az díszes utcát éttermek, kirakodóvásár és tangó táncosok teszik még hangulatosabbá, ám legfőbb attrakciónak a kanálist összekötő régi híd számít. 

További bakancslistára kívánkozó utcákról már írtunk korábban a Travelo oldalán, és számos érdekességet a Trafalgar oldalán is találsz.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek