Soha ilyen részletes kép nem készült még a Tejút szívéről

A NASA James Webb űrteleszkópjának legújabb képe példátlan részletességgel mutatja galaxisunk sűrű középpontjának egy részét, a Sagittarius C (Sgr C) nevű csillagképző régiót.

James WebbForrás: NASA

Soha nem készültek még ekkora felbontású és részletességű infravörös felvételek erről a területről. A Webb most olyan jelenségeket is feltárt, amelyeket a csillagkeletkezést vizsgáló csillagászok most látnak először, és amelyekre még keresik a magyarázatot.

A képen látható mintegy 500 000 csillag között egy protocsillagokból, azaz még mindig formálódó csillagokból álló halmaz található, amelyek máglyaszerűen világítanak az infravörös-sötét felhő közepén.

Ennek a fiatal halmaznak a középpontjában egy korábban ismert, hatalmas, Napunk tömegénél több mint 30-szor nagyobb protocsillag található. A felhő, amelyből a protocsillagok előbújnak, olyan sűrű, hogy a mögötte lévő csillagok fénye nem éri el Webbet, így kevésbé tűnik zsúfoltnak, pedig valójában ez a kép egyik legsűrűbben tömött területe. Kisebb infravörös-sötét felhők tarkítják a képet, úgy néznek ki, mint lyukak a csillagmezőben. Itt alakulnak ki a jövő csillagai.

James WebbForrás: Nasa

A Webb NIRCam (Near-Infrared Camera) műszere a sötét felhő alsó oldalán ionizált hidrogén kibocsátást is rögzítette. A képeket vizsgáló csapat vezető kutatója, Samuel Crowe, a charlottesville-i Virginia Egyetem hallgatója szerint ezt általában a fiatal, nagy méretű csillagok okozzák, de a Webb által bemutatott terület hatalmas kiterjedése olyan meglepetés, amely további vizsgálatokat igényel. A régió másik jellemzője, amelyet Crowe tovább kíván vizsgálni, az ionizált hidrogénben lévő tűszerű struktúrák, amelyek többféle irányba rendeződnek, olvasható a NASA oldalán.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek