Hatalmas bálnát mosott partra a víz egy angliai tengerparton

Egy hatalmas nőstény bálnát találtak holtan szörfösök egy cornwalli tengerparton – írja a BBC.

A Newquay Activity Center szörfösei hajnalban fedezték fel a 16 méter hosszú barázdásbálna tetemét. Az állat boncolása már megkezdődött, a tengerészeti szakértők azon dolgoznak, hogy megállapítsák a pusztulás okát. 

A hatóságok azt közölték, hogy nemsokára megkezdik a tetem elszállítását, ami egy hihetetlenül nagy kihívást jelentő és nehéz műveletnek ígérkezik, ráadásul speciális gépeket is igényel. Az érintett partszakaszt lezárták, és arra kérik a lakosságot, hogy maradjanak távol a helyszíntől. Ha a bálna a dagály miatt visszasodródna a tengerbe, az veszélyt jelentene hajókra, ezért az szakértők azt remélik, hogy mihamarabb sikerül elszállítaniuk a tetemet. 

A barázdásbálnák a világ második legnagyobb állatai rögtön a kék bálnák után. Idén már ez a második bálna, amelyet Cornwallban partra mosott a tenger. Anthea Hawtrey-Collier, a tengerészgyalogság-adatkezelője azt mondta, hogy a példány valószínűleg még nem érte el a felnőttkort, ezért volt „csupán" 16 méter hosszú. A bálna ránézésre nagyon soványnak, alultápláltnak tűnt, és parazitákat lehetett látni a testén, ami általában rossz egészségi állapotra utal.

(A borítókép illusztráció, forrása: Shutterstock/David Whidborne)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek