Rejtélyes aranygömböt találtak a tengerfenéken

Egy mélytengeri expedíció során kutatók egy titokzatos aranygömbre bukkantak Alaszka partjainál, melyről egyelőre senki sem tudja pontosan, mi lehet – írja az IFLScience.

A fényes gömböt a felszín alatt 3,1 kilométeres mélységben észlelték egy sziklára tapadva. A legkülönösebb az egészben, hogy a titokzatos objektumon egy lyukat is felfedeztek, ami az egyik kutató szerint azt jelenti, hogy valami megpróbált bejutni, vagy kijönni a gömbből.

Egyelőre nem tudni, hogy mi lehet a rejtélyes objektum, mindenesetre a kutatóknak sikerült begyűjteni a gömböt, hogy a későbbiekben tovább vizsgálhassák. Egyes elméletek szerint elképzelhető, hogy egy szokatlanul fényes tojáshéjról vagy egy szivacs maradványairól van szó.

A Seascape Alaska 5 expedíciós csapat augusztus 23-án indult útnak az alaszkai Kodiakból a Kenai-félszigeten található Sewardig. A kutatók a 200 méter alatti élőhelyekre összpontosítanak, 6000 méter mélységig, és menet közben próbálják feltérképezni a környezetet a mélységben. "A cél a mélytengeri korall- és szivacsélőhelyek, valamint a múltbeli és potenciális geoveszélyekkel kapcsolatos ismeretek szerzése" – mondta a National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA). A vizsgálatot egyébként bárki nyomon követheti virtuálisan, az expedíció oldalán elő közvetítéseket is közzétesznek. 

(A borítókép illusztráció, forrása: Shutterstock/Toni Arenas Aguado)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek