Vaskori aranyérméket találtak egyszerű fémdetektorokkal Wales-ben

Fémdetektorok segítségével fedeztek fel egy aranyérmékkel teli helyszínt Wales területén, az Anglesey szigeten. A nyílt mezőn a vaskorból származó pénzérmék elszórtan, a föld alatt pihentek több ezer évig.

Forrás: ©Amgueddfa Cymru - National Museum Wales

Összesen 15 darab jó állapotban lévő érme került elő, melyeket valamikor i.e. 60 és i.e. 20 között verettek. Az arany érmék az ókori Görögországban általános valutának számítottak. Az erősen stilizált érmék fej oldalán a görög Apollón isten látható koszorúval, az írás oldalán pedig egy kétlovas szekér és annak lovasa - olvasható a felfedezés közleményében a livescience.com cikke szerint. Az érméket valószínűleg a Corieltavi törzs használta, akik ezen a területen éltek a vaskorban.

Az érmék feltárását 2021 júliusa és 2022 márciusa között végezték a fémdetektorral kutató csoport tagjai; miután végeztek, értesítették azt az antikvitásokkal foglalkozó szervezetet melyet a British Museum és a Museum Wales működtet. Az érméket végül ezen a héten a hatóságok hivatalosan is "kincsnek" nyilvánították.

A felfedezés több okból is nagy szám; először is azért, mert Wales területén ebből a korból származó érméket korábban még nem igen találtak. A kutatások szerint nagyon ritka volt, hogy a vaskorban a régión kívüli valuta cserélt volna gazdát. De ezeket, amik most előkerültek meg lehet majd csodálni, méghozzá az Oriel Môn nevű múzeumban Anglesey-ben.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek