A Csendes-óceán mélyén hever a világ egyik leglátványosabb roncstemetője

Ma bolygónk egy kevéssé ismert szegletébe szeretnénk elvinni titeket, méghozzá Mikronéziába, pontosabban a Truk-lagúnába (Truk Lagoon). Ebben az elrejtett paradicsomban a búvárok felfedezhetik a második világháború során elsüllyedt teljes japán flotta maradványait, melyek az egész területet víz alatti csatatérré változtatták. 

Forrás: The Yomiuri Shimbun via AFP/Yomiuri/Manabu Kato

A hely az elsüllyedt hajó- és repülőgéproncsok mellett elképesztő tengerbiológiai sokféleségével is lenyűgözi a búvárokat, akik elmerülhetnek a történelemben és a természet végtelenségében. A lagúna a búvárok paradicsoma, és a II. világháború történelmének víz alatti múzeuma. Akik már jártak ott, azt mondják, hogy a Truk egy életre szóló élményt nyújt a roncsbúvárkodás szerelmeseinek.

Forrás: Photononstop via AFP/Photononstop/Roberto Rinaldi

A Truk-lagúna története

A II. világháború sötét napjaiban a lagúna a japán flotta fontos stratégiai bástyája volt. 1944. februárjában azonban az Egyesült Államok erőteljes légi- és tengeri offenzívája, az Operation Hailstone szinte teljesen megsemmisítette a japánok flottáját.

Forrás: Photononstop via AFP/Photononstop/Roberto Rinaldi

Ma a lagúna nyugodt vize rejti a zűrzavaros napok titkait. A tengerfeneket több mint 100 japán hajó és repülőgép roncsa tarkítja. Minden rozsdás fémszerkezet, minden korhadt fadarab a bátorság, a félelem és a veszteség történetét meséli el. 

Forrás: Photononstop via AFP/Photononstop/Roberto Rinaldi

Az egyedülálló környezeti feltételeknek köszönhetően jól látható, hogy a mélyben fekvő haditengerészeti flotta maradványai meglepően érintetlenek maradtak. Az elsüllyedt hajókat az összes rakományukkal együtt megőrizte a természet. 

Búvárok, csak óvatosan!

A Truk látogatásának legjobb szezonja szeptembertől májusig tart. A hatalmas víz alatti térnek csak egy kis része nyitott a nagyközönség számára, de így is rengeteg látnivaló akad a mélyben.

Forrás: The Yomiuri Shimbun via AFP/Yomiuri/Manabu Kato

Fontos tudni azt is, hogy ezeknek az elmerült gépóriásoknak hatalmasak a méretei, igazi labirintusok, olyannyira, hogy még a legtapasztaltabb búvárt is könnyen megtéveszthetik. Emiatt csak szakértő vezetővel lehetséges lemerülni a roncsokhoz.

Elsüllyedt kincs a Csendes-óceán szívében

A Truk-lagúna, ma Chuuk-lagúna néven is ismert, és Mikronéziai Szövetségi Államok szerves részét képezi. Rendkívüli szépségű és történelmi jelentőségű hely, amely 25 éven át elérhetetlen volt a mélyében rejtőző veszélyek miatt.

Forrás: The Yomiuri Shimbun via AFP/Yomiuri/Manabu Kato

Itt található a világ egyik legnagyobb atollja is. Hatalmas zátonyai ma számos óceáni trópusi halnak és lenyűgöző korallnak adnak otthont, így gazdag élőhely, ahol hemzsegnek a különféle formájú és méretű tengeri lények.

(Forrás: siviaggia.it)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek