Megnyílt a látogatók előtt Michelangelo titkos szobája Firenzében

A Dávid-szobor, a Sixtus-kápolna padlótól a mennyezetig érő freskói és a Róma látképét meghatározó Szent Péter-kupola – ezek Michelangelo leghíresebb alkotásai. A művész kevésbé ismert, ám annál látványosabb alkotásai most először tekinthetők meg Michelangelo firenzei „titkos szobájában" – írja a CNN.

A "titkos szoba" a firenzei Medici-kápolnák múzeumának része, a San Lorenzo bazilikában található, ahol Michelangelo 1530-ban két hónapig bujkált a pápa elől. Az apró helyiség rajzait 1975-ben, a kápolna új kijáratának kialakítása során fedezték fel újra. A szénnel és vörös krétával készített rajzok két réteg vakolat alatt rejtőztek, és különböző emberi alakokat ábrázolnak. 

A művész fő mecénásai, a Medici család 1527-ben tért vissza száműzetéséből. Feltételezések szerint a művész a köztársasági kormány megbízásából dolgozott a város erődítményeinek megerősítésén, amikor VII. Kelemen pápa - a család tagja - halálra ítélte. Michelangelo a bazilika alatt rejtőzködve alkotott, amíg újra a pápa kegyeibe nem férkőzött. A halálos ítéletet két hónap után visszavonták, és folytathatta munkáját a család síremlékein a bazilikában, négy évvel később pedig Rómába költözött.

A "titkos szoba" november 15-től korlátozott számban megnyílik a nagyközönség előtt. Hetente maximum 100 fő látogathatja majd négyfős csoportokban, kedd és vasárnap kivételével minden nap. A jegyek ára 20 euró, bár a látogatóknak fizetniük kell a helyszínre való belépésért is (10 euró), plusz 3 eurós foglalási díjat. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek