Egy magyar település is bekerült a világ legjobb falvai közé

Legutóbb Tokaj-Hegyalja lett a legfenntarthatóbb hazai úti cél egy online felmérés szerint, most pedig egy akkora elismerésben részesült a régió, pontosabban az ország egyik legismertebb falva, amire eddig még nem nagyon volt példa. Az ENSZ felelősségteljes, fenntartható és mindenki számára elérhető turizmust népszerűsítő szervezete, az UNWTO nemrégiben tette közzé éves listáját azokról a falvakról, amelyek kiemelkedő turisztikai projekteket folytatnak. A listába pedig az előbb említett magyar település is bekerült.

Az elismerést azok a falvak kapják, amelyek élen járnak a táj, a kulturális sokszínűség, a helyi értékek és a kulináris hagyományok megőrzésében. Idén 54 település került be a legjobbak közé a 260 jelentkezőből.

TokajForrás: Shutterstock.com / ZGPhotography

A listán jó pár olyan távoli hely is szerepel, mint például az indiai Dhordo, amely egy hatalmas sós mocsár közepén épült fel, vagy a japán Shirakawa, amely a világörökségi, nádtetős gassho-zukuri nevezetű parasztházairól híres. A listára öt perui és négy kínai falu került fel, de szerepel rajta kazahsztáni, üzbegisztáni és moldovai település is.

A falvak közül 14 darab Európában található, néhány ország pedig több faluval is képviselteti magát. Portugáliában osztották ki a legtöbb díjat, összesen négy település került fel a listára: a Lisszabon közelében lévő tengerparti halászfalu, Ericeira, az ország legmagasabb hegyei között megbúvó Manteigas, a hegycsúcsra települt középkori falu, Sortelha, valamint az Azori-szigeteken lévő Vila da Madalena.

Lerici, OlaszországForrás: Shutterstock/Yrabota

És a magyar díjazott

Hazánk díjazott falva pedig nem más, mint Tokaj. Az UNWTO honlapja kiemeli a tokaji bor „arany csábítását", ugyanakkor megjegyzi: „A boron túl Tokaj sokrétű úti célként bontakozik ki, ahol történelmi pincék, múzeumok és festői kilátók csábítják a felfedezőket."

Említést tesz a történelmi épületekben található Tokaji Múzeumról és a Világörökségi Bormúzeumról, amelyek a borvidék történetét és kultúráját mutatják be. A világörökségi történelmi borospince, a Rákóczi Pince és Udvarház is szóba kerül, valamint az Erdős Pince Borkatakombája, amely a vulkanikus kőzetbe vésett földalatti borkóstoló élményét nyújtja.

Forrás: Polyák Attila - Travelo

Tokajban a gazdag kulturális és épített örökség megőrzése iránti elkötelezettség a vezérelv. Az önkormányzat 2030-ra a területet globálisan elismert borrégióvá, virágzó közösséggé és fenntartható desztinációvá szeretné alakítani. Az elkötelezettség a bor és a gasztronómiai hagyományok népszerűsítésétől a kulturális, vallási és építészeti élmények ápolásáig terjed - írják.

Íme a 14 európai város, amely felkerült az UNWTO legjobb falvakat gyűjtő listájára:

Cantavieja, Spanyolország
Ericeira, Portugália
Lerici, Olaszország
Manteigas, Portugália
Morcote, Svájc
Oñati, Spanyolország
Saint-Ursanne, Svájc
Schladming, Ausztria
Sigüenza, Spanyolország
Slunj, Horvátország
Sortelha, Portugália
St. Anton am Arlberg, Ausztria
Tokaj, Magyarország
Vila da Madalena, Portugália

Forrás: UNWTO, Time Out

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek