Mexikóban fergeteges buliba csöppenhetünk halottak napján

A világ leghíresebb halottak napi hagyománya a Dia de los muertos Mexikóban egy elképesztően látványos ünnepként zajlik. Színes koponyákkal, körmenettekkel, énekekkel, tánccal és hagyományos zenével ünneplik az elhunytakat, miközben sokan maguk is csontvázzá maszkírozva, beöltözve járják az utcákat.

Halottak napján egyedivé és színpompássá válnak a mexikói sírkertek: a családok együtt vonulnak ki szeretteik sírjához, papír díszeket, virágfüzéreket, fényképeket, és cukorkából készült szobrocskákat, valamint az elhunyt kedvenc ételeit, italait is magukkal viszik. Sőt, általában a tequila és a spéci, direkt erre az alkalomra sütött kenyér sem hiányozhat a sírokról és az otthoni oltárokról, melyek lehetnek kettő-, három- és hétszintesek, mivel a léleknek hét szinten kell áthaladnia, hogy nyugalomra lelhessen. A jókedvű beszélgetések és a hangos zene is elmaradhatatlan tartozéka errefelé a halottak napjának – van ahol egészen reggelig tart a mulatság.

Forrás: NurPhoto via AFP/Eyepix/NurPhoto/Eyepix

Bár elsőre egészen furcsának hangzik ez a szokás, a mi csendesen megemlékezős Halottak napjához képest, de ha belegondolunk, a mexikóiaknak is igazuk van a hagyományaikat tekintve. Hiszen sokkal jobb a vidám pillanatokra emlékezni, és arra gondolni, hogy ezen a különleges estén pár pillanatra visszatérnek hozzánk a szeretteink.

Forrás: Jeremy Lwanga / Unsplash

És itt jönnek képbe a cukorka vagy csokoládé szobrocskák, amik lehetnek koponyák, angyalkák, báránykák, vagy sok esetben a halált szimbolizáló, elegáns női alakban és kalapban megjelenő La Catrina csontvázfigurák. Ezek mind az oltárok tradicionális elemei, melyek azt hivatottak ábrázolni, hogy a halál nem csak keserű, hanem édes is lehet. A cukorka koponyáknak egyébként saját múzeuma is létezik Toluca városában.

Forrás: NurPhoto via AFP/Eyepix/NurPhoto/Eyepix

Ezeket a figurákat, melyeknek eredete a gyarmatosítás idejére, a 18. századra vezethető vissza, már szeptember végétől lehet kapni a boltokban. Sok helyen még nevet is írattathatunk rájuk, így a lélek még könnyebben megtalálja az otthonát november első két napján, amikor az emlékezés gyertyalángjától fényes minden mexikói temető és házi oltár.

(Forrás: travelo.hu)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek