Az örök vadászmezőkre távozott Európa legidősebb orrszarvúja

A barcelonai állatkert tájékoztatása szerint Pedro október 16-án pusztult el idős kora következtében. A déli szélesszájú orrszarvú alfajába tartozó állat pontos életkorát nem tudták biztosan: 51 évvel ezelőtt, 1972-ben fiatal orrszarvúként került Dél-Afrikából Spanyolországba, tehát nagyjából 53-54 évet érhetett meg. Az orrszarvúk általában nem élnek 50 évnél tovább.

Pedrónak óriási rajongótábora volt az állatkertben, nagyon sokan szerettékForrás: Zoo de Barcelona / Facebook.com

Pedro a barcelonai állatkert egyetlen orrszarvúja volt. Az állatorvosok és gondozók rengeteget fáradoztak azon, hogy az utolsó napjai méltósággal teljenek. Nem volt beteg, idős kor okozta elgyengülés miatt pusztult végül el.

A szélesszájú orrszarvú az afrikai és az ázsiai elefánt után a harmadik legnagyobb szárazföldi emlős. A Természetvédelmi Világalap (WWF) szerint Afrikában az orvvadászat súlyos fenyegetést jelent az orrszarvúkra. A szarvukat porított formában még mindig lázcsillapító, méregtelenítő, görcsoldó, újabban pedig a rákot is gyógyító csodaszernek tartják Ázsia egyes részein. Bár ezt semmilyen tudományos bizonyíték nem támasztja alá.

A déli szélesszájú orrszarvú alfajából a 19. század második felében már csak kevesebb mint száz példány élt. Mára azonban az intenzív fajvédelmi intézkedéseknek köszönhetően a populációjuk 16 ezer fölé emelkedett. A szélesszájú orrszarvú északi alfajából viszont a WWF adatai szerint már csak két nőstény állat él a világon.

Forrás: MTI; Zoo de Barcelona / Facebook.com

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek