Vigyázz! Természeti károkat is okozhat ez a romantikus szokás

„A szerelem erős, de a mi csavarvágóink erősebbek" – olvasható az arizonai Grand Canyon Nemzeti Park új Facebook-bejegyzésében.

A kép illusztrációForrás: NurPhoto via AFP/Beata Zawrzel/NurPhoto/Beata Zawrzel

A hét elején megosztott posztban a park vezetősége a szeretetlakatokkal kapcsolatban fejezte ki aggodalmát. Ahogy sok más helyen a világon, a lakatokat szerelmespárok akasztják a fémkerítésekre, a kulcsot pedig a vízbe dobják,örök összetartozásuknak állítva így emléket.

De vannak, akik ennem nem örülnek. Már magukat a lakatokat is sokan szemétnek, vagy városképet romboló graffitinek tekintik, de az igazán komoly problémát a vízbe dobott kulcsok okozzák.

A súlyosan veszélyeztetett kaliforniai kondorkeselyű ugyanis vonzódik a fényes dolgokhoz, néhány madár pedig le is nyeli a kulcsokat, amit műtéttel kell eltávolítaniuk az állatvédőknek, írja a CNN.

"A kondorkeselyűk kíváncsi állatok, és ugyanúgy, mint egy kisgyerek, a szájukkal vizsgálnak meg minden furcsa dolgot, amire rábukkannak" - olvasható a bejegyzésben. A madarak természetesen nem tudják megemészteni a fémet, és sokszor megakad az emésztőrendszerükben. Ha egy kondor túl sok ilyen tárgyat nyel le, bele is halhat.

A szerelemlakatok nem csak New Yorkban jelentenek problémát. A párizsi Pont des Arts hídján annyi zár gyűlt össze, hogy együttes súlyuk már veszélyeztette a híd szerkezeti egységét. Amikor a város 2015-ben eltávolította a zárakat, a 700 000 fém tárgy súlya 20 elefánténak felelt meg. Azóta üveg védőfalak akadályozzák meg, hogy újabb lakatok kerüljenek a hídra.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek