18 éves vagy? Nyerj ingyenes európai Interrail jegyet!

Idén októberben ismét megnyílt a DiscoverEU utazás lehetősége a kalandvágyó fiatalok előtt. Hazánkból ezúttal mintegy nyolcszáz 18 éves részesül majd Interrail vonatjegyben, ami Európa több mint 30 országában érvényesíthető.

Forrás: Discover EU/Facebook

A DiscoverEU az Erasmus+ éppen nagykorúvá érett fiatalokat támogató programja, ami évente kétszer várja azok jelentkezését, akik az utazás élményén keresztül szereznének kulturális ismereteket, gyakorolnák nyelvtudásukat és fejlesztenék a sikeres felnőtt élethez szükséges kompetenciáikat, készségeiket. Az aktuális felhívásban azok a fiatalok vehetnek részt, akik 2005. január 1. és 2005. december 31. között születtek.

A jelentkezést az Európai Ifjúsági Portál aloldalán lehet benyújtani egyénileg vagy legfeljebb 5 fős csoportban. A részvételhez az életkori feltételek mellett, a fiataloknak európai lakcímmel kell rendelkezniük, valamint néhány egyszerű, Európával és az Európai Unióval kapcsolatos kérdésre kell válaszolniuk. Erre egészen október 18. déli 12 óráig van lehetőségük.

Forrás: Discover EU/Facebook

Amennyiben jelentkezésük sikeres volt és az Európai Bizottság a DiscoverEU utazói közé választja őket, akkor Interrail vonatjeggyel gazdagodnak, amit a kontinensünk 33 országában használhatnak fel legfeljebb 30 napos külföldön tartózkodásra. A jegyek felhasználhatók lesznek 2024. március 1. és 2025. május 31. között.

Azoknak sem kell búslakodniuk, akik jegy nélkül maradnak. Ők várólistára kerülnek, így ha a kiválasztottak közül néhányan elállnának az utazás lehetőségétől, akkor az Európai Bizottság értesíti őket. Sőt, amennyiben a következő, tavaszi forduló során is megfelelnek az életkori feltételeknek, akkor ismét próbálkozhatnak.

Mit nyújt még a program?

A 30 napos utazásra feljogosító vonatjegyek mellett több kiegészítő tevékenységet és támogatást is tartogat a program. A DiscoverEU utazói online és személyes felkészítő találkozókon vehetnek részt, amit az Erasmus+ hazai megvalósításáért felelős Tempus Közalapítvány biztosít. Továbbá nemzetközi események (úgynevezett meetupok) várják a fiatalokat, valamint egy utazást támogató online segédanyag is a rendelkezésükre áll. Mindemellett mobilalkalmazás segíti az útvonal megtervezését, illetve egy Európa-szerte kedvezményeket nyújtó EYCA kártya és a különböző tematikus DiscoverEU útvonalak színesítik ezt az egyedülálló élményt.

Forrás: Discover EU/Facebook

A DiscoverEU 2022 óta az Erasmus+ program része, amelynek kiemelt célja a társadalmi befogadás erősítése. Így a programban a DiscoverEU újabb pályázati lehetőséggel bővült: a DiscoverEU esélyegyenlőségi pályázattípus keretében szervezetek, intézmények és fiatalok informális csoportjai kaphatnak támogatást arra, hogy a kevesebb lehetőséggel rendelkező 18 éves fiatalok számára is elérhetővé tegyék az utazás és a felfedezés élményét. Szervezetek, intézmények és fiatalok informális csoportjai legközelebb 2024 februárjában nyújthatják be pályázatukat DiscoverEU esélyegyenlőségi projekt megvalósítására.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek