Liftezz a világ legkülönlegesebb felvonóinak egyikén!

Szikla oldalában, kanyargós lépcső közepén vagy a Balti-tenger hullámaiból kiemelkedve – a világ legkülönlegesebb liftjei lenyűgöző szerkezetek, amelyekből szédületes kilátás nyílik a környező tájra. Figyelem, tériszonyosoknak nem ajánljuk! 

A liftek ritkán játszanak központi szerepet egy épület esztétikájában, de bizonyos felvonók sokkal többet jelentenek egy szimpla közlekedési eszköznél. Ezek a mérnöki csodák garantálják, hogy a liftgomb megnyomása után egy igazán varázslatos kaland vegye kezdetét. Az Architectural Digest összeállította a világ legextravagánsabb felvonóinak listáját, ezeket mutatjuk most. 

Lacerda lift (Salvador, Brazília)

Lacerda - SalvadorForrás: Shutterstock/Pablobagano

A brazíliai Bahia város kikötőjére néző, 1873-ban épült történelmi építmény Brazília első liftje. A kezdetben hidraulikus felvonó az alsóváros kereskedelmi központját kötötte össze a történelmi felsővárossal. A felvonó 1906-ban elektromos működésre állt át, majd 1930-ban esztétikai átalakításon esett át, így kaphatta meg a ma is jól ismert art deco megjelenését. A sziklaoldalba kapaszkodó lift lenyűgöző kilátást nyújt a városra, éjszaka pedig a szivárvány színeiben pompázik.

Santa Justa Lift (Lisszabon, Portugália)

Santa Justa Lift - LisszabonForrás: Shutterstock/F8 Studio

A Lisszabon szívében található ikonikus felvonó a város ipari múltjának szimbóluma. A vasból készült, neogótikus lift 45 méter magasra emelkedik, egy kabinban maximum 29 utas utazhat egyszerre. A sárgaréz vasalatokkal borított, gyönyörű faburkolattal ellátott kabinok a kilátó szintjéig emelkednek, ahonnan az utasok lélegzetelállító panorámában gyönyörködhetnek. A felvonó 2002 júliusában ünnepelte fennállásának századik évfordulóját, ez alkalomból Nemzeti Emlékműnek minősítették.

Bailong lift (Hunan tartomány, Kína)

Bailong lift, KínaForrás: Shutterstock/Wan Cheuk Nang

A száz sárkány néven ismert monumentális lift a sziklás Zhangjiajie hegyek mentén található. Ez az acélból és üvegből készült felvonó Willy Wonka üvegliftjéhez hasonlóan kevesebb mint két perc alatt teszi meg útját, lenyűgöző kilátást nyújtva a környező természetre. A világ egyik legmagasabb kültéri liftje még James Cameron Avatar című filmjében is feltűnik. A lenyűgöző felvonó öt év alatt épült, és 20 millió dollárba került. 

Hammetschwand lift (Bürgenstock, Svájc)

Hammetschwand lift, SvájcForrás: Shutterstock/Eva Bocek

A svájci Alpokban található a világ egyik legextravagánsabb liftje, amely mintegy 500 méteres szintkülönbséget tesz meg, lenyűgöző panorámát kínálva a környező hegyekre. A kicsi, téglalap alakú liftet eredetileg 1905-ben tervezték, de kétszer is újragondolták, hogy felgyorsítsák a sebességét. Az Európa legmagasabb kültéri liftjeként emlegetett 14,8 millió dolláros építmény egy tucatnyi embert szállíthat egyszerre. 

Tauchgondeln (Balti-tenger, Németország)

Tauchgondeln, NémetországForrás: Shutterstock/Fischernetworks

A a Balti-tenger partján található Tauchgondeln, vagyis a „búvárgondola" egy rövid, de annál izgalmasabb kaland során ereszkedik le a tenger fenekére. Ezek a harang alakú felvonók, amelyek lehetőséget kínálnak az utasoknak a víz alatti világ felfedezésére, igazi turisztikai látványosságnak számítanak. A 2006 és 2013 között üzembe állított szerkezethez négy retró külsejű, türkiz színű kapszula tartozik, melyek akár 30 utas befogadására is alkalmasak.

Skyview Ericsson Globe (Stockholm, Svédország)

Skyview Ericsson Globe, StockholmForrás: Shutterstock/Uwe Aranas

A svéd fővárosban található Avicii Arénát, amely több mint 16 000 néző befogadására alkalmas, a világ legnagyobb gömb alakú épületeként tartják számon. Az aréna külső oldalán két üveggondola közlekedik, amelyből 360 fokos kilátás nyílik a stockholmi szigetcsoportra. A hét tonnás liftek egyszerre akár 21 látogatót is fel tudnak vinni az aréna tetejére.

Louvre lift (Párizs, Franciaország)

Louvre lift, PárizsForrás: Shutterstock/Yuri Turkov

A kanyargós acéllépcső közepén elhelyezkedő nyílt lift önmagában is felér egy műalkotással. A hidraulikus felvonó akár 10 utast is képes szállítani az alagsorból a legfelső emeletre, miközben Párizs legnépszerűbb múzeumi előcsarnokára nyílik kilátás.

A'DAM Toren (Amszterdam, Hollandia)

A'dam Toren, AmszterdamForrás: Shutterstock/Windwalk

Amszterdamban, a Noord szigetén található toronyház liftje a 22. emeletre viszi fel a látogatókat. A The Stone Twins kreatív ügynökség által tervezett négyzet alakú felvonóban villogó neonfények és változatos zenék szórakoztatják az utasokat.

Gateway Arch (St. Louis, Missouri)

Gateway Arch, MissouriForrás: Shutterstock/Sean Pavone

A Rozsdamentes acélból készült Gateway Arch a Mississippi folyó partján található, melyet Eero Saarinen finn amerikai építész tervezett 1947-ben. A boltívhez hasonlóan lenyűgözőek a tojásdad alakú kabinok, amelyek egyenként 12 utas szállítására alkalmasak. Egyedi kialakításának köszönhetően a felvonó óriáskerékként is funkcionál, mivel a kabinok kissé elfordulnak az út során.

További érdekességeket a felvonókról az Architectural Digest oldalán találsz.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek