Az Avatar lebegő hegyei közt épült lift, világszenzáció lett

Bár a világ legmagasabb kültéri liftje majdnem két évtizede épült, ma nagyobb szenzációnak számít, mint valaha. Gyors és lenyűgöző lehetőséget biztosít a helyszínre látogatóknak ahhoz, hogy úgy gyönyörködjenek a Zhangjiajie Nemzeti Erdő Parkban - ami többek szerint a 2009-es Avatar című film világát ihelette - ahogy a világon máshol nem lehet. 

Forrás: Shutterstock.com / Alexander Strauch

A Zhangjiajie Nemzeti Erdő Park a kínai Hunan tartományban található, és tele van olyan magasba szökő, torony-szerű karsztformációkkal és növényekkel benőtt, egymagukban álló sziklaképződményekkel, amik nagy hasonlóságot mutatnak a filmben bemutatott Pandora bolygó lebegő szikláival. 

Nem véltelen hát, hogy nagyjából 20 éve építtetek ide egy 326 méter magas üvegliftet, a Bailong Elevatort, ami egy szakadék oldalában szállítja az utasokat és a helyi lakosokat.  A lift három dupla fülkéből és három különálló pályából áll. Egy fülke 46 látogató szállít le vagy fel a hegy mentén, kevesebb mint 2 perc alatt. 

A lift egyébként amolyan kapuként is szolgál a park legszebb látnivalóinak irányába, mint amilyen a 
Tianzi hegy valamint a Menny déli oszlopa elnevezásű szikla, amit később "Hallelúja hegyként" neveztek el James Cameron filmbéli, lebegő hegyeinek tiszteletére. Persze ha valaki nem szeretne liftezni meg is mászhatja a hegyet, ami körülbelül 2,5 órát vesz igénybe - olvasható a CNN Travel oldalán.

Forrás: Shutterstock.com / SmileKorn

A gépezetet 2002-ben fejezték be és adták át, de sokan sokáig ellenezték a meglétét. Helyi szakemberek többször is felhívták rá a figyelmet, hogy az 1999-ben elkezdett építkezés súlyosan károsította a természetes vidék egészségét. Az építtetők és a lift is megszenvedte a negatív visszajelzéseket, mivel a nyitás után három hónappal le is állt, és még a leszerelése is felvetődött. De végül 10 hónappal később újraindult. 

Az idő pedig úgy tűnik neki kedvezett, mert végül a park egyik legkedveltebb attrakciója lett, és az elmúlt két évtizedben több mint 60 millió utast szállított fel-le a parkban. A Zhangjiajie park érdekessége, hogy itt található a világ legmagasabbról induló bungee jumping pontja is, ami a Zhangjiajie Grand Canyon Üveghíd szélén kapott helyet. Ez a 2016-ban átadott híd pedig korábban a világ legmagasabb és leghosszabb üveghídja volt.  

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek