Turistahajó utasait és kajakosokat is menteni kellett a tengerből Horvátországban

Több embert kellett kimenteni a tengerből a rossz időjárási viszonyok miatt Horvátországban – adta hírül az MTI az Index.hr internetes hírportál alapján. 

A viharos idő miatt egy turistahajó is zátonyra futott Rab szigetén - a kép illusztráció.Forrás: Anadolu Agency via AFP/2015 Anadolu Agency/Stipe Mayic

Rab szigetén, Lopar közelében egy amerikai és belga turistákat szállító hajó futott zátonyra hétfőn, a szeles időjárás és a hullámok miatt viszont szinte lehetetlen volt megközelíteni a vízi járművet. A lopari önkéntes tűzoltótestület tagjainak végül sikerült kimenteniük mind a 38 utast a hajóról, akiket először a tűzoltóotthonban helyeztek el, majd később szállást biztosítottak nekik egy hotelben.

Stanislav Franelic tűzoltóparancsnok elmondta: mivel emberekről volt szó, nem volt választásuk, és a kihajózás mellett döntöttek.

A nagy hullámok miatt rendkívül nehéz volt a mentés, és mivel a turistahajó egy vízből kiemelkedő sziklán ragadt, és elég sekély volt körülötte a víz, vigyázni kellett, nehogy mi is zátonyra fussunk" - mondta.

A Dubrovnik melletti Lokrum szigeténél szintén hétfőn délután 11 kajakost kellett kimenteni a tengerből. A dubrovniki kikötőparancsnokság közlése szerint kilencüket azonnal sikerült szárazföldre szállítani, két személy után azonban egész nap kutattak. Keresésüket csak kedden reggel függesztették fel, miután megvizsgálták a szigeten lévő összes kölcsönzőt, és kiderült, hogy minden kajak a helyén van. Az egész mentőakció során vitatott volt, hogy van-e még két ember a tengeren. Szerencsére kiderült, hogy nincs – mondta Mato Kekez kikötőparancsnok a sajtónak.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek