Brutál zöld színű lett a folyó Chicagóban

Elkezdődött az amerikai írek hagyományörző fesztiválja, ezért Szent Patrik nap alkalmából Chicagóban minden évben az ünnep előtti szombaton zöldre színűre festik a város folyóját – olvasható a Travel and Leisure oldalán.

A folyó Chicagóban Szent Patrik nap alkalmából több napig is zöld színű maradForrás: Getty Images via AFP/2021 Getty Images/Scott Olson

A chicagói vízvezeték-szerelők csoportja megtalálta azt a megfelelő formulát, amellyel egy városi folyót tökéletes lóhere színűvé varázsolhatnak. A szakszervezet körülbelül 40 kiló növényi alapú porfestéket használ, amelyek költséghatékony, környezetbarát, és néhány napra zöld színűre festi a folyót.

Tudta?
Patrik valójában nem ír, hanem walesi-skót származású volt. A fiút tizenhat évesen ejtették foglyul, Írországba került rabszolgaként; megkeresztelkedett, majd megszökött, és később hittérítőként tért vissza az országba, hogy annak első püspöke legyen.

Ez az erős szín az időjárástól függően akár napokig is eltarthat. Évente emberek ezrei harcolnak meg a kora reggeli hideggel, hogy megpillanthassák a színes folyón közlekedő csónakokat, mielőtt elkezdődik az ünnepi felvonulás. Chicago egyike azon számos egyesült államokbeli városnak, amely az 1800-as években sok ír bevándorlót vonzott. 1850-re a város lakosságának körülbelül egyötöde már ír volt, és március 17-e mára hivatalos városi ünneppé vált Chicagóban is. 

Az ötlet Richard J. Daley polgármester agyából pattant ki: ő gondolt először a Szent Patrik-napi ünnep felelevenítésére. Szerinte, a Michigan-tó egy részét kellett volna zöldre festeni, de barátja, a chicagói vízvezetékszerelők szakszervezetének elnöke meggyőzte, hogy inkább a folyó megfestésében gondolkodjon. Erre először 1962-ben került sor, egy évvel azután, hogy a Georgia állambeli Savannah hiába próbálta megvalósítani ezt az ötletet. Az írek nemzeti ünnepe azóta komoly hangsúlyt kap a város életében.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek