Kísérteties jégpalacsinták jelentek meg egy skóciai folyó vizén

Vízen lebegő jégpalacsinták jelentek meg egy skóciai folyón, miután a hőmérséklet hirtelen drasztikusan lecsökkent az országban. A kísértetiesen tökéletes jégkorongokat a vadon élő állatokkal foglalkozó szervezet (SISI) egyik munkatársa vette észre a Balndoch folyón, Wigtownshire-nél. 

"Alkalmanként láttam már jégpalacsintákat" - mondta a felvételeket készítő Callum Sinclair a Live Science-nek. "De ezek tökéletes formájuk miatt különösen érdekesek voltak".

A SISI Twitter-posztját követő kommentek között megosztott fotókból kiderült, hogy az elmúlt napokban hasonló jégkorongok jelentek meg a Glasgow melletti Kelvin folyón, valamint az északnyugat-angliai Lake Districtben lévő Esk folyón is.

Az Egyesült Királyság meteorológiai hivatala szerint a jégpalacsinta egy viszonylag ritka képződmény, amely nagyon hideg óceánokban, tavakban és folyókban jön létre.

A folyókon akkor keletkezik, amikor a víz felszínén lebegő hab egy örvény, azaz spirális áramlás csapdájába esik. Ahogy más fagyott hab- és jégdarabkák hozzájuk csapódik, a törmelékük rájuk tapad, amitől tovább nőnek ezek a lenyűgöző korongok.

A természet sokszor bármilyen műalkotásnál szebb formációkat hoz létre. Korábban írtunk egy michigani tó partján keletkezett szürreális tájról, amelyet a pára, a fagyott homok és a szél együtthatása hozott létre.

A címlapkép illusztráció, forrása: Joseph Two/Shutterstock

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek