Készüljetek a ma estére, az utolsó szuperholdat láthatjátok az évben

Igazán különleges éjszakának nézünk elébe, ugyanis utoljára láthatunk szuperholdat az évben. Ezután 2024 szeptember közepéig kell majd várnunk, hogy hasonló élményben lehessen részünk, szóval készüljetek, még csillagfedés is lesz az éjjel.

Bár a szuperhold egy figyelemfelkeltő kifejezés, azt nem árt tudni, hogy a Hold ilyenkor olyan kevéssel tűnik nagyobbnak és vörösebbnek, mint máskor, hogy a különbség elenyésző, szabad szemmel nem is igazán látható. A csillagászok minden tiltakozása ellenére mégis bevette magát a köznyelvbe a szuperhold kifejezés, amiért nem lehet senkit hibáztatni. Különböző kultúrák különböző neveket adtak a teliholdnak, az évszakhoz kötődő időjárási és más jelenségekről, és az ideit bizonyos helyeken a szeptemberi szüret miatt Szüreti Holdnak is nevezik. Tekinthetjük a szuperholdat ilyen népnyelvi, nem tudományos kifejezésnek is.

A Rocca Calascio kastély és a Santa Maria della Pietŕ templom mögött felkelő telihold látható Calascioban (L'Aquila, Abruzzo, Olaszország) 2023. szeptember 28-ánForrás: NurPhoto via AFP/Lorenzo Di Cola/NurPhoto/Lorenzo Di Cola

És hogy mi okozza az apró méretbeli különbséget? A jelenség abból fakad, hogy amikor a Hold megkerüli a Földet, nem tökéletes kör, hanem ellipszis pályán mozog, ezért bizonyos időszakokban kissé közelebb esik hozzánk, mint máskor. Idén a legközelebb augusztus 1-én és 31-én esett hozzánk, de egyesek már a július 3-it és a ma estit is annak számítják.

Szuperhold a közép-angliai Mow Cop Castle felettForrás: AFP/Oli Scarff

De a ma esti telihold, amelyet a Jupiter és a Szaturnusz is kísér az égbolton, nem csak emiatt lesz különleges látvány, hanem azért is, mert két csillagot is el fog fedni. A déli égbolton 00:05-kor fog a nyugati oldalán belépni a 27 Psc csillag. Igaz szabad szemmel fényszennyezésmentes égen is nagy kihívás észlelni a csillagot, mivel a fényessége 5 magnitúdó, színe a Naphoz hasonló. A Halak csillagképben tőlünk 234 fényévre található csillag egy órával később, 01:06-kor fog kilépni a Hold délkeleti részén.

Szuperhold a Hagia Sophia nagymecset felett IsztambulbanForrás: Anadolu Agency via AFP/2023 Anadolu Agency/Ahmet Okatali

A következő fedésig kicsivel több mint egy órát kell várnunk. Ekkor a Hold már a délnyugati égbolton lesz, és 02:09-kor a 29 Psc csillag kerül fedésbe. A belépés a Nedvesség Tengerétől (Mare Humorum) északnyugatra lesz. A holdi tengert,  amelyet gyönyörű krátermező vesz körül, égi kísérőnk délnyugati területén észlelhetjük. A szintén a Halak csillagképben található csillag is a szabad szemes láthatóság határán van, azonban jóval messzebb található, 454 fényévre a Földtől, és kékesfehér színben tündököl. A kilépésre nem kell sokat várnunk, mivel a csillag 02:55-kor a Hold délnyugati részén fog előbukkanni.

Forrás: Svábhegyi Csillagvizsgáló, space.com

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek