Ma van a Tengerészeti Világnap: Íme a világ legtisztább vizei

A Tengerészeti Világnapot 1978 óta minden évben szeptember végén ünneplik. Az esemény pontos időpontja országtól és évtől függ, idén ez a dátum hazánkban szeptember 26-ra, az Egyesült Államokban szeptember 28-ra esik. A Tengerészeti Világnap célja, hogy felhívják a figyelmet a biztonságos hajózásra és a tengeri környezet védelmére. Ebből az alkalomból összegyűjtöttük a világ legtisztább vizeit. 

A Tengerészeti Nap felhívja a figyelmet a biztonságos hajózásra és a tengeri környezet védelméreForrás: Shutterstock/Fotos593

Érdekességek a Tengerészeti Világnapról

A Tengerészeti Világnap ünneplése Londonból indult, az ENSZ Kormányközi Tengerészeti Konzultatív Szervezete Közgyűlésének X. ülésszakán. Az esemény minden évben új témát kap, például 2011-ben a kalózkodásról és a tengeri rablók által okozott károkról folyt a megbeszélés, 2017-ben pedig a konferencia témája a nők szerepének megerősítése volt a tengerészeti közösségben.

Az idei év témája, hogy a Nemzetközi Tengerészeti Szervezet (IMO) pontosan 50 évvel ezelőtt hozta létre a MARPOL Nemzetközi Egyezményt, amely a tengeri környezet hajók által okozott működési vagy baleseti okokból történő szennyezésének megelőzését fedi le. Most pedig szemezgessünk a világ legtisztább vizeiből, amelyekben akár még csobbanhatunk is egyet az idén. 

Egremnoi, Görögország

Kevés hely van olyan a világon, mint az Egremnoi strand, ahol kristálytiszta vízben fürdőzhetünkForrás: Shutterstock/Dimitris Panas

Nehéz olyan helyet találni a görög Lefkada-szigeten, ahonnan ne lenne lenyűgöző kilátás a kristálytiszta Jón-tengerre, de az Egremnoi (vagy Egremni) strand a nyugati parton egészen lélegzetelállító. A strandhoz egy hosszú, meredek lépcső vezet, de abban egyet kell értenünk, hogy megéri a körülményes lejutás, ha az egész napot úszással és napozással tölthetjük, miközben a türkizkék víz és a fehér homok találkozásában gyönyörködünk.

Plitvicei-tavak Nemzeti Park, Horvátország

A Plitvicei-tavak ámulatba ejtő vízeséseiForrás: Shutterstock/Ruslan Kalnitsky

A horvátországi Zágrábtól kétórányi autóútra található Európa egyik legszebb természeti látványossága – a Plitvicei-tavak Nemzeti Park. A park 1979 óta az UNESCO Világörökség része, melyet 16 türkizkék tó és az őket összekötő 92 vízesés borítja. A park tavai felett egy fából készült sétány kanyarog, így a látogatók a kristálytiszta tavak és vízesések mellett, sőt azok tetején is barangolhatnak. A Plitvicei tavakban fürdeni tilos, viszont gyalogos, kisvonatos, sőt még hajós kirándulást is tehetünk a tavak körül. A tavak tisztaságát főként az adja, hogy a déli felső tavak túlnyomórészt dolomitból, míg az alsó tavak északon mészkőből állnak.

Málta, Blue Lagoon

Szinte látni a tenger fenekét a máltai Kék LagúnábanForrás: Shutterstock/Parilov

A Málta Kék Lagúna az egyik legtöbbet fotózott ámulatba ejtő strand a világon. A sekély és lassan mélyülő öböl, azúrkék, átlátszó vízzel és egy elképesztően gyönyörű sziklás parttal rendelkezik. A Kék Laguna parttól távolabbi szakaszain a tenger átlagosan 2 méter mély, gazdag élővilágával és víz alatti barlangjaival vonzza a snorkelling kedvelőit. A lagúna csak hajóval közelíthető meg, a tenger hőmérséklete májustól novemberig kellemes, 20-25°C fokos, úszásra és fürdőzésre egyaránt alkalmas.

Five-Flower Lake, Jiuzhaigou Nemzeti Park, Kína

Aligha van szebb látvány az Öt virág-tónálForrás: Shutterstock/Efired

A teljesen átlátszó vizű tó szintén az UNESCO Világörökség részét képezi, Kína Szecsuán tartományában, amely annyira csendes és tiszta, hogy visszatükröződnek rajta a környező hegyek, a fák és még az égbolt is. A Five-Flower Lake(Öt virág-tó) – melynek színe időnként változik, néha türkiz, néha sárgászöld, de általában gyémánt kék, és a többi tóhoz képest sohasem fagy be télen, így a helyiek szent területként tisztelik. A legenda szerint az Öt virág-tó egyike a 108 „Haizi"-nak (ami kínai nyelven tenger fiát jelent), vagyis a nemzeti park többszínű tavainak, melyek akkor keletkeztek, amikor egy ősi istennő leejtette azt a tükröt, amit a kedvesétől kapott, így az 108 darabra tört össze.

Maldív-szigetek

A Maldív-szigetek kristálytiszta vize csak úgy vonzza a turistákatForrás: icemanphotos / Shutterstock

A Maldív-szigetek az egyik legkedveltebb úti cél azon utazók körében, akik a világ legtisztább vizeiben szeretnének megmártózni. Ez az Indiai- és az Arab-tenger között elhelyezkedő szigetország hófehér homokos tengerparttal, kristálytiszta vízzel, színes koralltelepekkel, és trópusi növényvilággal várja a búvárkodás szerelmeseit. A víz hőmérséklete egész évben 25-29 °C között ingadozik. A szigetek érdekessége, hogy nem emelkednek 2,5 méternél magasabbra a tengerből, így fennmaradásuknak egyik fő veszélyforrása a globális felmelegedés miatti tengerszint-emelkedés.

Forrás: TravelandLeisure, Maldív-szigetek.com, Life.hu, TravelMalta.hu Healthy food near me.com

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek