Klímaváltozás: Görögország helyett Dániában fogunk nyaralni a jövőben?

Pusztító erdőtüzek, 40 Celsius-fokot meghaladó hőmérséklet, a tomboló hőség elől templomokba menekülő turisták. Vajon a klímaváltozás előrehaladtával meddig maradhat vonzó úti cél a mediterrán térség?

Görögország vagy Spanyolország tengerparti városai eddig – a természeti és kulturális értékeik mellett – a garantálható napsütés miatt voltak népszerű úti célok, de a klímaváltozás miatt több turisztikai szervezet képviselője szerint is megváltozhat a trend. Az Európai Utazási Bizottság (European Travel Commission-ETC) júliusi jelentéséből az derül ki, hogy az ismétlődő hőhullámok és az éghajlati válsággal kapcsolatos növekvő félelmek már most hatással vannak az utazók preferenciáira.

Sevilla, Spanyolország: A napernyő és a legyező is jól jön a hőség ellenForrás: AFPCRISTINA QUICLER/AFP

Idén 10%-kal csökkent a mediterrán úti célokra utazók száma tavalyhoz képest, míg az enyhébb országok, mint például Írország, Dánia vagy Csehország egyre népszerűbbek, állítja a riport."Ez annak tudható be, hogy az utazók kevésbé zsúfolt úti célokat és enyhébb hőmérsékletet keresnek."

„Arra számítunk, hogy a jövőben a kiszámíthatatlan időjárási viszonyok nagyobb hatással lesznek az utazók választására Európában" – mondta Miguel Sanz, az ETC vezetője.

A kereskedelmi szervezet jelentése azt is mutatja, hogy az utazók 7,6%-a a szélsőséges időjárási jelenségeket tekinti a június és november közötti utazások fő problémájának.

Sevilla július 10-én, amikor 44 celsius fokot mértek Spanyolország déli részénForrás: AFP/Cristina Quicler

Köztük Anita Elshoy és férje, akik kedvenc nyaralóhelyükről, egy Rómától északra fekvő faluból, Vasanellóból a tervezettnél két héttel korábban tértek haza Norvégiába, miután a hőmérséklet elérte a 35 Celsius fokot.

"Nagyon fájt a fejem, a lábaim és az ujjaim megduzzadtak, és egyre jobban szédültem" – sorolta Elshoy a hőséggel kapcsolatos tüneteit a Reuters cikkében. "Két hétre terveztük a nyaralást, de nem tudtunk maradni a hőség miatt."

Róma, Piazza di Spagna, 40 Celsius fok július 16-ánForrás: NurPhoto via AFP/Massimo Valicchia/

A becslések szerint Spanyolországba idén 85 millió turista érkezik, ami kétmillióval több, mint 2019-ben, a járvány előtti utolsó évben. Bár a Costa del Sol strandjai továbbra is népszerűek, két egymást követő nyár 40 Celsius fok feletti hőmérséklettel már túl soknak bizonyulhat még a legbuzgóbb napkeresők számára is.

„A hőhullámok hatással vannak az üdülési célpontok megválasztására. A szélsőséges hőmérséklet bizonyos típusú turistákat visszatart a Földközi-tengerre való utazástól. Az éghajlatváltozás megváltoztathatja, ahogy a turizmusról gondolkozunk" – mondta Zoritsa Urosevic, a Turisztikai Világszervezet (World Tourism Organisation) ügyvezető igazgatója a The Guardianon.

A spanyol szállásadók szövetsége szerint nő az ország hűvösebb, északi régióiba, köztük Asztúriába, Kantabriába és a Pireneusokba érkező turisták száma. Ezek a területek azért is lehetnek vonzóbbak, mert sokkal kevésbé zsúfoltak, mint a mediterrán régiók.

Írország egyre népszerűbb a turisták körébenForrás: Shutterstock.com

"Az emberek az utolsó pillanatig kivárnak, hogy kiderüljön, nem is az, hogy hol fog esni az eső, hanem hogy hol lesz extrém magas a hőmérséklet, hogy alkalmazkodni tudjanak" – mondta Miguel Mirones, a Spanyol Turisztikai Minőségügyi Intézet elnöke az Euronews cikkében. Mirones szerint a turisták azt tapasztalják, hogy aludni is jobban tudnak ezeken a hűvösebb helyeken.

Forrás: The Guardian, Reuters, Euronews, címlapkép forrása: Cristina Quicler/AFP

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek