Világörökségi címet kapott Lettország Velencéje

Lettország a tengerből, tavakból és erdőkből szőtt kárpit, az aprócska ország tökéletes hely, ha túrázni, kerékpározni szeretnénk, vagy csak pihennénk a fehér homokos strandokon. Most pedig egy újabb kellemes úti célt is felvehetünk a listánkra: Kuldiga csendes városát, amely UNESCO világörökségi címet kapott.

Kuldiga varázslatos látképeForrás: Shutterstock/Bargais

Az UNESCO szerint Kuldiga kivételesen jól megőrzött példája egy hagyományos városi településnek, amely egy kis középkori falucskából a 16. és 18. század között a Kurföldi és Zemgalei hercegség fontos közigazgatási központjává fejlődött.

A város nagyrészt megőrizte az eredeti utcaelrendezését az évszázadok során. A városképet a hagyományos rönképítészet, valamint a külföldi hatások keveredése jellemzi. Ez pedig jól illusztrálja a Balti-tenger környékéről származó helyi és átutazó kézművesek közötti gazdag cserét.

Itt mi is sétálnánk most egyet, hát ti?Forrás: Shutterstock.com

Kuldiga cseréptetői és kanyargós utcái az Aleksupite-folyót határolják, ezért a várost a Lett Velenceként is emlegetik. Az álmos kisváros kiváló helyszín, ha szeretünk csak úgy andalogni a macskaköves utcákon, vagy lustálkodni a folyóparton, melegebb időben pedig még a Venta-vízesésben is megmártózhatunk.

Ha pedig szürke lenne az égbolt felettünk, felkereshetjük a várostól csak néhány kilométerre található Riezupe-i homokbarlangot, amely a 18. században létrehozott, ember alkotta alagutak labirintusos hálózat.

Forrás: Euronews

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek