Lettország konyhája a hal-álom

Bogyós, gyümölcsös, gombás, nyomokban húsos a lett konyha, aminek azonban egyik kihagyhatatlan tartóoszlopa a tengeri és édesvízi hal. A heringtől a tőkehalon át a csukáig mindent megesznek, legyen olajban és konzervben, érlelődjön füstben vagy legyen egy tejes leves eleme. Bemutatjuk a lett halevés alapjait és három halas ételt.

Májusban jártunk Lettországban, és maradandó élményeket szereztünk mind Rigában, a fővárosban, mind az ország nyugati régiójában, Kurzemében. Egy fontos dologra azonban egyik cikkben sem tértünk ki a történelmi épületek és barátságos tájak részletezése közben: a gasztronómiára.

Könnyed halas előétel egy rigai étterembenForrás: Molnár Zoltán/Travelo

Lettország konyhája hamisítatlan északi konyha, persze nem kevés orosz beütéssel (nem vetik meg a vodkát sem a lettek, természetesen). Az egyik fontos jellemzője, hogy mivel az ország felét erdők borítják, ezért az erdő kincsei fontosak. A lettek imádják a bogyós gyümölcsöket és a gombákat is, csapatostul járnak ki késő tavasztól őszig gyűjtögetni és persze behabzsolni ezeket.

Gasztronómiájuk záróköve, Szent Grálja, mannája nem más, mint a HAL.  

Ez nem csoda egy olyan országnál, aminek ötszáz kilométernél is hosszabb tengerpartja, valamint több ezer tava, folyója és patakja van. Lettországban akármilyen étterembe ül be az ember, a bogyós, gombás ételek mellett vaskos részt talál majd az étlapon a halételekről. Fontos megemlíteni még, hogy karakán ízvilágra nem számíthatunk, egy magyar vagy egy indiai meghökkenhet azon, mennyire nem fűszerezik túl a fogásaikat a lettek, amik azért korántsem ízetlen moslékok (köszönhetően a kapormániájuknak).

Halak a konzervből

Ha egy lett valami gyors hideg vacsorát akar bekapni, akkor leugrik a boltba, a konzervek közé túr, majd megragad egy sprotnit. A füstölt apróhalat valamilyen növényi olajba teszik, konzervdobozba forrasztják, majd boldogan megeszik. A halfüstölés eleve kiemelten fontos tevékenység, amit a földrajzi szükségszerűség hozott ide északra: a kifogott hal, ha nincs hűtve, hamar ehetetlenül büdös lesz, a füstöléssel viszont tartósítani lehet. Így régen, ha be is fagyott télen a tenger, tudtak mit enni.

Sprotni kenyérrelForrás: Photosiber/Shutterstock

Ha elmegy az ember az egykori Zeppelin-hangárokban kialakított hatalmas rigai vásárcsarnokba, a halpiaci részen töméntelen sok füstölt halat is láthat. Ezek már rég nem a szegény halászok eledelei, a menőbb rigai éttermek étlapjain is találkozhatunk füstölt hal alapú fogásokkal. Ami még fontos, hogy milyen hőfokú és milyen fából táplálkozó füstöt kap a hal, hisz ez az ízét is befolyásolja. A leggyakrabban égert, nyírt és juhart égetnek e célból.

De lássuk most már, milyen ételkölteményeket hoznak létre Lettországban az uszonyos állatokból!  

Rasols: Egyfajta saláta, amit jó sötét rozskenyérrel (is) fogyasztanak. A LatvianEats egy klasszikus, 1937-es receptkönyv alapján vázolja, miről is van szó. Kezdetnek vegyünk egy heringet, három ingolát (angolnaszerű, hosszúkás hal), két tojást, 200 gramm borjúhúst, ugyanennyi krumplit, 300 gramm almát, 2 sózott uborkát. A heringet filézik és felaprítják, a krumplit megfőzik, majd szintén feldarabolják, ahogy az összes többi hozzávalót is. Ezt jól megöntözik tejföllel és egy csepp mustárral bolondítják. Embere válogatja, de egyesek céklát is szelnek rá, és persze nem lennénk Lettországban, ha a végén nem díszítenék valami mezei, ehető növénnyel. És össze is állt a lett halsaláta, a rasols. (Ha már saláta, meg kell említenünk, hogy a nagyon hasonló, heringes-majonézes-tojásos Siļķe kažokā is népszerű, ezt főleg az oroszok csípik.)

Egy tál rasols.Forrás: AS Food studio/Shutterstock

Halleves (Zivju zupa): Ami nekünk a halászlé, az a letteknek is halászlé. Csak az övék gyökeresen elüt a mi pikáns főzetünktől. A lettek eleve szeretnek kint lenni a természetben, és ha már épp horgásznak és halat fognak, akkor gyorsan tüzet raknak és hallevest főznek a frissen fogott halból. Arról nem szól a recept, hogy tengeri vagy édesvízi halból jobb-e, mindenesetre a hal összes alkatrésze belekerülhet a vízbe. Az alaplevet hagyma, babérlevél, egész bors, répa és szárzeller színesíti. A burgonya ebből a levesből sem hiányozhat, de megy bele még tej, kapor és tejföl. A vége pedig nem a mi pirosas-paprikás halászlevünk lesz, hanem az ő krumplis-halas-kapros-tejes zupájuk.

Nyílt tűzön, bográcsban fő a lett hallevesForrás: aijaphoto/Shutterstock

Liepajas menciņš: Már említettük feljebb, mennyire szeretik a lettek a füstölt halat, legyen az tőkehal, csuka vagy angolna. Erre épül a Liepaja városában oly népszerű mencinš is, ami füstölt tőkehalból, burgonyából és hagymából áll össze. Általában masszív kis kerámiaedényben tálalják, szóval van egyfajta hotpot jellege, szuper laktató étel.

Rigába az Air Baltic-kal
Rigába átszállás nélkül, közvetlen járattal tudunk eljutni. Az Air Baltic heti három repülőt indít Budapest és Riga között, amelyek 1 óra 55 perc alatt megjárják az utat. Rigából átszállással olyan városok és térségek is elérhetők, amelyek Budapestről közvetlenül nem: Tallinn, Vilnius, Skandinávia, Észak-Európa és Szentpétervár. A környezetbarátok külön örülhetnek, ugyanis a jelenleg legzöldebb géptípusból, az Airbus A220-ból is beszereztek friss gépeket, és Budapestről is ez a típus közlekedik.

Mindezeken felül persze az éttermek számos halas fogást kínálnak, a tenger gyümölcseitől a lazacig sok ilyen jellegű ételt tesznek a menüre. Akinek nemzetközibb jellegű, ismertebb halra fáj a foga, a rigai belvárosban azt is megtalálhatja. De persze ha igazi ínyencek vagyunk, akkor apartmanba foglalunk szállást, és a rigai vásárcsarnokban megvett halat magunk készítjük el. Sok burgonyával és kaporral.

(Felhasznált források: TripSavvy, The Culture Trip, Lonely Planet, Eat Your World, Latvia.eu, Latvian Eats, Wikipedia.)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek