Péntekig nem szabadulhat ki szorult helyzetéből a megfeneklett grönlandi hajó

A dél-norvégiai Ulstein Group tulajdonában álló, 104 méter hosszú modern Ocean Explorer séta- és felfedezőhajó hétfőn futott zátonyra az Északkelet-Grönland Nemzeti Parknál, amely a világ legészakibb, jéghegyeiről és pézsmatulok-csordáiról ismert nemzeti parkja.

Forrás: Kim Hansen / Wikipedia

A fedélzeten több mint 200 utas tartózkodik, akik bár veszélyben nincsenek, de ha nem történik valami csoda, akkor péntekig, szeptember 15-ig nem tudnak mást csinálni, mint malmozni, és várni a felmentősereget, ami több napnyi hajóútra van tőlük. "A dán haditengerészet legközelebbi hajója több mint kétezer kilométerre van a baleset helyszínétől, és pénteken érhet oda a hajóhoz" - jelezte a dán katonai parancsnokság (JAC) vezetője, Brian Jensen.

A hatóságok már felvették a kapcsolatot egy környéken hajózó tengerjáróval, és megkérték, hogy szükség esetén segítsen a mentésben. A KNR grönlandi televízió szerint a zátonyra futott sétahajónak van még egy esélye, hogy esetleg előbb szabaduljon, de ahhoz a dagály miatt erőteljesen meg kell emelkednie a tengerszintnek - írták a gcaptain.com cikkében.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek