Titokzatos alagutat találtak egy palota romjai alatt Varsóban

Rejtélyes alagutat találtak a szász palota romjai alatt Varsóban, Lengyelországban. A feltáró régészek egy 45 méter hosszú titkos alagutat fedeztek fel a föld alatt körülbelül 4 méter mélyen – olvasható az Arkeonews oldalán.

Az alagutat a szász palota romjai alatt találták meg VarsóbanForrás: NurPhoto via AFP/STR/NurPhoto/Str

A járat feltárása azért okozott meglepetést a történészek körében, mivel az alagút a palota egyik tervrajzán sem szerepel. A történelmi jelentőségű és egykor pompás szász palota Varsó építészetének nagyszerű eleme volt, mielőtt a második világháború során elpusztította a német hadsereg.

Slawomir Kulinski, a palota szóvivője elmondta, hogy az alagutat valószínűleg a világháború alatt építették, ugyanis akkoriban ott volt a lengyel hadsereg főhadiszállása. Az alagútnak az volt a célja, hogy lehetővé tegye a jelentések és információk gyors áramlását, valamint, hogy az emberek gyorsan tudjanak közlekedni a hatalmas palota különböző szárnyai között. 

Az 1944-ben lerombolt palota számos részét 80 évig rejtély övezte, mígnem 2023 nyarán a régészek elkezdték feltárni az épület romjait. Eddig közel 46 ezer leletet találtak a helyszínen, köztük pénzérméket, díszeket, medálokat és edényeket. Az egykori szász palota helyén jelenleg folyó régészeti munkálatok 2023 végéig folytatódnak egy hozzávetőleg 4500 négyzetméteres területen.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek