Halak támadnak fürdőzőkre a népszerű spanyol tengerparton

A szakértők arra figyelmeztetik a spanyol Benidorm városába utazó turistákat, hogy óvakodjanak a „piranha-jellegű" halaktól, mivel a szokatlanul magas tengeri hőmérséklet arra késztethet egyes halakat, hogy alternatív táplálékforrást keressenek – írja az Euronews. 

A támadások a népszerű Poniente strandon történtekForrás: Shutterstock/Tatiana Vasilchenko

Benidorm egyik leghíresebb strandja, a Poniente a harapós halak egyik kedvenc helye lett. Az Información spanyol lap szerint egyes napokon az elsősegélynyújtók több, mint 15 embert is ellátnak. 

Állítólag a támadó halakat a szemölcsök, az anyajegyek vagy a bőrön lévő apró sebek vonzzák, és különösen az idősebb emberekre jelentenek veszélyt. A megtámadottak szerint ez a fajta hal körülbelül 30 cm hosszú, és könnyen azonosítható a farkán lévő fekete foltról, harapása során pedig vért szívhat, és fognyomokat hagyhat az emberek lábán, karján és hátán. 

A harapós hal könnyen felismerhető a farkán levő fekete foltról - illusztrációForrás: Shutterstock/Robby Fontanesi

Szakértők szerint a magas vízhőmérséklet állhat a megnövekedett támadások hátterében. Benidorm partjainál a tenger hőmérséklete jelenleg 29-30°C körül van, ez felgyorsította a halak anyagcseréjét, így az étvágynövekedés következtében több táplálék után kutatnak.

A fürdőzőknek azt is tanácsolják, hogy ne menjenek a tengerbe olyan ékszerekkel, amelyek fényesek, mivel ez olyan fajok támadásait okozhatja, mint például az aranyosfejű halfélék vagy kékhalak.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek