Videó: 300 méter magasan rekedt egy felvonó, de mindenkit sikerült kimenteni

Mind a nyolc embert sikerült kimenteni a drótkötélpályás kabinos felvonóból Pakisztán északi hegyvidéki területén – közölték a pakisztáni hatóságok kedd éjjel az MTI szerint.A bajbajutott csoport iskolába tartott, amikor a felvonót tartó két drótkötél közül az egyik elszakadt, és a kabin több száz méter magasban, egy folyóvölgy fölött megállt. A fennt ragadt utasok csaknem 15 órát töltöttek a magasban veszteglő lanovkában.

A pakisztáni hadsereg helikopterek és egy rögtönzött ülőlift segítségével mindenkit sikeresen kimentett a csaknem 300 méter magasan rekedt felvonóból. A katasztrófavédelem szóvivője elmondta, a hadsereg kommandósai több órás erőfeszítések után sikeresen kimentették a felvonó kabinjában rekedt hat gyermeket és két felnőttet. A mentésben civilek is részt vettek - tette hozzá.

A mentőakcióban kezdetben egy helikoptert vetettek be, de a mentés felgyorsítása érdekében összesen négy helikoptert állítottak szolgálatba, azonban többszöri próbálkozás ellenére sem jártak sikerrel. A mentést a széllökések is nehezítették, és a helikopterek rotorja keltette légáram is azzal fenyegetett, hogy elszakítja a még megmaradt drótkötelet, ezért új mentési stratégiát dolgoztak ki; egy kisebb és könnyebb kabinnal egyenként hozták le az embereket.

A történtek megdöbbentették a helyieket, akik közül ezrek siettek a szerencsétlenség helyszínére, hogy segítséget nyújtsanak és támogassák a mentést.

Még soha nem láttunk ehhez hasonlót a környéken. Talán ez lehetett a legnehezebb nap a helyiek életében" – mondta el egy ott élő férfi a dpa német hírügynökségnek. Anvár ul-Hakk Kakar kormányfő az eset miatt a magánfelvonók tüzetes átvizsgálását rendelte el.

(Borítófotó forrása: Shutterstock/MuhammadJunaid48 - illusztráció)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek