Nyaralás előtt ebben az európai országban dobják ki a legtöbb házi kedvencet

A franciaországi nyaralók tömegesen hagyják el szándékosan a háziállataikat, miközben a nyaralóhelyeikre tartanak – közölték az állatmenhelyek és a helyi hatóságok. A párizsi székhelyű állatvédő szervezet, a Társaság az Állatvédőkért (The Society for Protection of Animals) sürgős felhívást tett közzé, amelyben örökbefogadókat keresnek és adományokat kérnek. Kimerült csapataik több mint 12 000 állatot mentettek meg csak ezen a nyáron – írja az insider.com.

Az út mellett vagy az autópálya pihenőiben hagyják sokan az állataikat - a fotó illusztrációForrás: Shevs/Shutterstock.

Egyre többen hagyják magukra háziállataikat Franciaországban, a menhelyek pedig megteltek szerte az országban. Ennek ellenére a gondozók igyekeznek minél több szerencsétlen állatot befogandi.
"A menhelyeink zsúfolásig megteltek, nagyon sok állat várja a családokat" – írta a csoport a Facebookon.

Franciaországban évente körülbelül 100 ezer házi kedvencet hagynak el, ebből 60 ezret nyáron – mondta Clément Beaune közlekedési miniszter.

Ez azt jelzi, hogy még mindig sokan mennek nyaralni úgy, hogy otthagynak egy állatot az út mellett vagy az autópálya pihenőjében – mondta Beaune.

A BBC 2020-ban számolt be arról a tendenciáról, hogy a kisállattulajdonosok, akik szívesen töltenék a nyaralásukat a francia tengerparton vagy vidéken, néha dobozokban adják le állataikat a menhelyeken, vagy valahol otthagyják őket, majd hívják az állatszervezeteket, hogy vigyék el őket onnan.

Franciaország most első helyen áll Európában a kisállatok elhagyása tekintetében"– írta június 29-én a Brigitte Bardot Alapítvány állatjóléti szervezet.

Az elhagyások hulláma valószínűleg részben annak tudható be, hogy a COVID-19 világjárvány idején megugrott az örökbefogadások száma. A jelek szerint azonban az inflációtól és a kilátástalan gazdasági körülményektől szenvedő háztartások tízezrei számára túlságosan megterhelő az új kedvenceik gondozása.

Franciaországban tilos házi kedvencet szabadon hagyni, a 2022 júliusában hozott új törvény szerint két év helyett három év börtönböntetéssel súlytható a cselekedet, a maximális bírság pedig 32 ezer dollár értékben róható ki.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek