Egy 7 éves kisgyerek is volt az Alpokban bajba került magyar túrázók között

A Karavankák-hegylánchoz, pontosabban a 2236 méteres Hochstuhl-csúcsra indult el az a három családból álló tízfős csapat, melynek tagjait osztrák rendőrök és hegyimentők kísértek, segítettek le a hegyről csütörtökre virradóra.

A Hochstuhl déli irányból, a Bledi-tó fölé tornyosulvaForrás: ©Christopher Prentiss Michel / CC BY 2.0

Az osztrák rendőrség szerint a három család tagjaiból - három felnőttből és hét gyermekből, illetve fiatalkorúból - álló csoport a Karavankák legmagasabb hegyére, az osztrák-szlovén határon emelkedő, 2236 méteres Hochstuhl-csúcsra indult el egy kiépített mászóútvonalon (via ferrata).

Miután a csoport nem ért vissza a megbeszélt időpontra a túráról, egy magyar barátjuk este fél 11-kor értesítette a hatóságokat, majd negyedórával később ismét visszaszólt, hogy a túrázók még mindig nem tértek vissza a hegyről - írták az MTI összefoglalójában.

A riasztás nyomán két, jó helyismerettel rendelkező rendőr mászott fel értük a hegyre. A csoport lámpáit az 1840 méter magas Bielschitza-nyereg térségében észlelték. A kimerült tagok már lefelé tartottak, de végül csak a rendőrök segítségével tudtak eljutni a legközelebbi menedékházhoz. Innen már hegyimentők vitték le őket a völgybe.

A karintiai rendőrség közleménye szerint a csoport vélhetően alábecsülte a hegyi túra nehézségeit és időigényét. A csoport legfiatalabb tagja hétéves volt.

A Karavankák az Alpok hegyvonulata Ausztria és Szlovénia határán, 120 kilométeres hosszával a leghosszabb hegylánc Európában. A Hochstul - szlovénül Veliki Stol - a népszerűbb hegyek közé tartozik Szlovéniában, amelyet fiatalok és idősebbek egyaránt megmásznak a késő nyári időszakban. A déli, szlovén oldalról könnyen megmászható, viszont az északi, osztrák oldalról nagyon nehéz útnak számít.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek