A párizsiak megszavazták: betiltják az elektromos rollereket

Egy április 2-án tartott népszavazáson a párizsi városvezetés arról kérdezte a lakosságot, hogy engedélyezzék-e továbbra is a bérelhető elektromos rollerek használatát, vagy sem. A több mint 103 ezer szavazó csaknem 90 százaléka pedig a betiltás mellett voksolt. Nagyjából 1,4 millióan voltak jogosultak a véleménynyilvánításra.

A kép illusztrációForrás: FooTToo/Shutterstock

A városban körülbelül 15 ezer elektromos roller található, amelyeket a Tier, a Lime és a Dott kölcsönző cégek biztosítanak. A rollerek, ahogy nálunk is, mobilalkalmazással vehetők fel, és bárhol "leparkolhatók".

De a népszavazás alapján úgy tűnik, sokan nem igazán örülnek a jelenlétüknek. Egyes lakosok szerint veszélyesek a gyalogosokra nézve, és eltorlaszolják a járdákat. Aggodalmat kelt az is, hogy egy angol tanulmány szerint az elektromos rolleresek nagyobb valószínűséggel szenvednek súlyos sérüléseket, mint a kerékpárosok. A Queen Mary University of London és a St Mary's Hospital által végzett tanulmány kimutatta, hogy a rolleresek kevesebb valószínűséggel viselnek sisakot, és nagyobb valószínűséggel ittasak. Állítólag olyan is előfordult, hogy a használatot követően a Szajnába dobták a járművet.

Mások azonban kitartanak amellett, hogy hatékony, környezetkímélő alternatívát jelentenek a tömegközlekedéssel szemben.

Párizs vezetése már eddig is a végsőkig elment a jármű szabályozásában. Már most is tiltják a járdán való közlekedést, a mobiltelefon-használatot és a fejhallgató viselését, egyes területeken pedig sebességkorlátozás van érvényben. A szabályokat megszegő személyek akár 1500 eurós pénzbírsággal is sújthatók.

De a problémák a szabályozás bevezetése után is fennálltak, ezért döntött úgy a város vezetése, hogy népszavazást tart, mielőtt a három fő üzemeltető – a Lime, a Dott és a Tier – engedélyét megújítják.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek