Szlovéniába terveztek utazást? Ezeket a tanácsokat fogadjátok meg

A Szlovénia egyes részeit nemrég súlyos árvizek sújtották, bár a helyzet kezd megnyugodni, és az ország nagy része továbbra is nyitva áll a látogatók előtt, egyes területek még mindig megközelíthetetlenek.

Vintgar-szurdok; most vigyázni kell az ilyen szurdokokkal, jobb elkerülni őketForrás: Travelo/Cserháti Szilvia

A Szlovén Turisztikai Hivatal legfontosabb tanácsa, hogy a Szlovéniában utazók mindenképpen kövessék figyelemmel az aktuális helyzetet, és kérjenek pontos tájékoztatást azoktól a célállomásoktól vagy szállásszolgáltatóktól, ahova menni szeretnének.

A hivatal szerint az időjárás okozta károk miatt most az alábbi úti célokat és helyeket nem lehet turisztikailag elérni: Velika Planina, Kamnik, Skofja Loka, Felső-Savinjska-völgy egésze (Solcava, Luce, Ljubno, Nazarje, Mozirje, Gornji Grad...), Koroska, Koroska Bela és a Mura folyó mentén fekvő helyek.

5 legfontosabb tanács és tipp a Szlovéniába utazóknak:

1. Figyeljük az előrejelzéseket

Bár az időjárás stabilizálódott, és elállt az eső, nem szabad készpénznek venni a jobb időt. Indulás előtt mindenképpen nézzük meg az időjárási előrejelzéseket, ellenőrizzük az időjáráselőrejelző oldalakat, applikációkat.

2. Útviszonyok ellenőrzése

Legyünk óvatosak, mivel az útviszonyok továbbra is kiszámíthatatlanok, sok út megsérült vagy még mindig el van árasztva. A járművezetők kövessék a mentőszolgálatok utasításait, és ne vezessenek elárasztott területeken vagy lezárt utakon.

3. Változott az üzletek nyitva tartása

Az árvíz utáni különleges helyzet miatt az élelmiszereket, műszaki cikkeket vagy gyermekfelszereléseket kínáló üzletek vasárnap és ünnepnapokon is nyitva lehetnek. A nyitva tartás meghosszabbítása hét közben is megengedett, amit az üzletek maguk határoznak meg.

4. Hegyi- és vizi túrák veszélyessége

Most aztán tényleg nem ajánlott a szlovéniai hegyekben való túrázás. Több túra- és hegymászóútvonal is le van zárva, illetve nem járható. Ezenkívül a vízfolyások nagyon kiszámíthatatlanok, a folyók és patakok veszélyesek lehetnek. Számos folyó, köztük a Soca, a Savinja, a Krka, a Száva és a Dráva vízhozama megnövekedett, így a kajakozás, a rafting és a búvárkodás sem javasol, amíg a helyzet nem stabilizálódik.

5. Földcsuszamlás veszély

A talaj nagyfokú nedvessége miatt a földcsuszamlások valószínűsége országszerte továbbra is magas. A hivatal honlapján naponta frissülő részletes információkat és hasznos linkeket találunk. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek