Csillapodtak az erdőtüzek Szicíliában, Pugliában és Szardínián nem múlt el a készültség

Két nap alatt több mint 31 ezer hektár mediterrán növényzet égett le Olaszország déli részén a Legambiente környezetvédelmi szervezet pénteken közölt adatai szerint, és Puglia tartományban még mindig nem sikerült teljesen eloltani a lángokat.

Leégett erdők Palermoban, július 28-án.Forrás: 2023 Anadolu Agency/Alberto Lo Bianco

A legszélesebb terület, közel 18 ezer hektár Szicíliában égett le kedd és csütörtök között. A legnagyobb olasz szigeten a kárfelmérés folyik. A palermói születésű Sergio Mattarella államfő felkereste a Santa Maria di Gesu templomot, amelynek nagy része leégett a tűzben. Palermóban a lángok jelentős kárt okoztak, ezért az olasz és a nemzetközi kulturális élet pénzgyűjtést indított a város segítésére.

Szicíliában sikerült eloltani a tüzeket, viszont ismét lángra kapott Puglia tartomány tengerparti térsége Foggia magasságában. Az olasz csizma sarkát képző régió kérelmezte a kormánytól, hogy nyilvánítsák katasztrófa sújtotta térségnek az utóbbi hetek hőhulláma, majd azt követő tüzek miatt.

Pugliában a hőmérő higanyszála elérte a 46,6 Celsius fokot.

Szardínián szombatra adtak ki riasztást az ismét rendkívüli hőség miatt. A polgári védelem készültséget rendelt el a várható bozóttüzek miatt is. Az év eleje óta 53 ezer hektár növényzet égett le Olaszországban, ami a tavaly ugyanezen időszakban mértnél 11 ezer hektárral több.

Rómában pénteken 35 fok alá csökkent a nappali csúcshőmérséklet, de a Colosseumnál továbbra is nagyméretű ventillátorokkal "hűtik" a sorban álló turistákat. A fővárosban hétfőn ismét 37 fok várható az előrejelzések szerint, írja az MTI.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek