Erdőtűz pusztít Portugáliában és Szicíliában is

Hatalmas erdőtűz pusztít Portugáliában, kedd délután óta több száz tűzoltó a helyiek segítségével próbálja megfékezni a lángokat a Sintra-Cascais nemzeti park környékén, amely a népszerű Cascais nyaralóhely közelében található. Mindeközben a szicíliai Palermo közelében lévő Capaciban is erdő- és bozóttűz pusztít, írja az MTI.

A helyiek nézik, ahogy közeledik a tűz Zambujeiro falujához PortugáliábanForrás: AFP/Patricia De Melo Moreira

A portugáliai erdőtűz helyi idő szerint kedd délután 5 órakor kezdődött a Lisszabontól nyugatra található, mintegy 56 négyzetkilóméteren elterülő Sintra-Cascais nemzeti park területén, amely számos gyönyörű palotának ad otthont, köztük UNESCO világörökségi helyszíneknek is. Az oltáshoz 189 autóval vonult ki több mint 600 tűzoltó, és nappal repülőről is próbálják megfékezni a lángokat.

Az egyik környékbeli falu lakói is segítenek a tűzoltásban, vödrökből és tömlőkből locsolva próbálják megállítani a szél által felszított erdőtüzet.

"Attól félünk, hogy a tűz eléri a házakat. Amennyire csak tudunk próbálunk segíteni az oltásban, de vödrökkel ez nem sokat ér" - mondta egy helyi lakos.

A hatóságok szerint nem rongálódott meg egy ház sem, és komolyabb sérülés sem történt. Cascais polgármestere, Carlos Carreiras szerint az egyik legnagyobb kihívást az akár óránkénti 60 kilóméteres széllökések jelentik, ezért elővigyázatosságból több embert is kitelepítettek.

Erdő- és bozóttűz pusztít az olaszországi Palermo közelében lévő CapacibanForrás: MTI/AP/LaPresse/Alberto Lo Bianco

A szicíliai városban és környékén a hőmérséklet meghaladta a 47 Celsius-fokot az elmúlt napokban. A lángok olajfa- és szőlőültetvényeket pusztítottak el, hamuvá égettek egy autókereskedést a kiállított járművekkel együtt. A füst beborította a több órára lezárt autósztrádákat. Több kisebb települést evakuáltak.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek