Fotók: Izzó láva ömlik egy izlandi vulkánból

Füst és láva szivárog, tör fel egy vulkán kráteréből Izland délnyugati részén a főváros, Reykjavík közelében található Reykjanes-félszigeten, a térségben zajló heves földrengés következtében – írta a Reuters hétfőn az ország meteorológiai hivatalára (IMO) hivatkozva.

Forrás: AFP/Kristinn Magnusson

A hatóságok felszólították a lakosságot, hogy maradjanak távol a mérgező gázokat is kibocsátó lávafolyamtól, írta ma az MTI. ahogy a fotókon látható, ennek a felszólításnak nem mindenki tett eleget. A Reykjaviktól délnyugatra lévő Reykjanes-félsziget egy vulkanikus és szeizmikus forró pont.

Forrás: MTI/AP/Marco Di Marco

A Fagradalsfjall-vulkán 2021 márciusában tört ki, amikor a hegy egy 500-750 méter hosszú kráteréből látványosan törtek fel a lávaszökőkutak. Abban az évben hat hónapig folytatódott a vulkáni tevékenység a térségben, ami miatt izlandiak és turisták ezrei keresték fel a helyszínt. Majd 2022 augusztusában egy újabb, három hetes kitörés történt ugyanezen a területen.

Forrás: MTI/AP/Marco Di Marco

A vulkáni rendszer, amely körülbelül 6 kilométer széles és 19 kilométer hosszú, több mint 6000 évig inaktív volt a két kitörés előtt.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek