Új életre kel az egykori Pannónia Szálló Szatmárnémetiben, korszerű hotelnek álmodták meg!

Rövidesen megkezdődik a Szatmárnémeti főterén található egykori Pannónia Szálló épületének felújítása. A ház 2025-ben egy minden igényt kielégítő, modern városi szállodaként nyithatja meg kapuit a nagyközönség előtt. 

Az egykori Pannónia Szálló felújítása azzal a céllal indult el, hogy a századfordulós magyar szecesszió egyik legszebb példáját képviselő épület ne legyen az enyészeté; hogy újra régi fényében tündökölhessen, és korábbi funkciójához hasonlóan szolgálni tudja a vendégeket.

A Dacia Szálloda (egykori nevén Pannónia Szálló) a város jelképének számítForrás: IHG Hotels & Resorts

A házban, a teljes körű felújítását és korszerűsítését követően, 2025-től az InterContinental (IHG) Hotels & Resorts nemzetközi lánc Hotel Indigo nevű márkája alatt működik majd a szálloda. Az üzemeltetését pedig a Hotel & More Group magyar szállodamenedzsment-társaság látja el.

A romániai Partiumban (Szatmárnémeti) található ingatlanban korábban is szállodák működtek; egykor a Pannónia Szálló, majd a Dacia Szálloda.

Azonban a Bálint Zoltán és Jámbor Ferenc neves építészek tervei alapján 1902-ben épült műemléképület állapota az elmúlt évtizedekben jelentősen leromlott - írták a felújításról szóló közleményben.

A szálloda, ami összefogással (sz)épül

A hányattatott sorsú épület megmenekülése a Közép-európai Épített Örökség Megőrző Alapítványnak köszönhető. A rendkívül leromlott állapotú műemléképület 2020-ban került az Alapítvány tulajdonába, melynek célja, hogy professzionális szakmai partnerek bevonásával, új funkcióval lássa el a házat. Mindezt úgy, hogy megóvják az építészeti örökséget és értékmentést hajtsanak végre.

A szecesszió a századforduló táján hódította meg Európát, ezt tükrözi az épület főhomlokzata isForrás: IHG Hotels & Resorts

Természetesen ezt a folyamatot, mint minden ilyen esetben hosszadalmas előkészítési és engedélyeztetési munka előzte meg. A Hotel Indigo-fejlesztésről a Közép-európai Épített Örökség Megőrző Alapítvány, az IHG Hotels & Resorts, valamint a Hotel & More Group a közelmúltban írt alá megállapodást.

1901. május 11-én helyezték el az épület alapkövétForrás: IHG Hotels & Resorts
Egy évvel később már a belső munkákat végezték, és a tulajdonképpeni építkezés befejeződött - ez már a jövőbeli étkező látványterveForrás: IHG Hotels & Resorts

 „Az aláírás egy új partnerség kezdetét jelenti Romániában, amelynek kapcsán nagyon büszkék vagyunk arra, hogy az ország egyik legikonikusabb szállodája újul meg. A Hotel Indigo Szatmárnémeti egy új egyedi életstílust fog képviselni a városban" − hangsúlyozta Willemijn Geels, az IHG Hotels & Resorts európai fejlesztési alelnöke.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek