3 meseszép tó, amit érdemes lesz idén nyáron felkeresni!

Bár egy külföldi nyaralás, pár napos kirándulás nekünk is felpezsdíti a vérünket, de ha nem adatik meg rá a lehetőség, akkor sem kell elkeseredni! Itthon is találni megannyi utazási lehetőséget, például azokat a szép tavakat, amikre eddig talán nem is gondoltatok nyári úti célként.

Arlói-tó

Valóságos mesebeli táj, mégis kevesen tudnak róla. Borsod-Abaúj-Zemplén megye egyik legszebb eldugott kirándulóhelyéről van szó, mely mindössze néhány kilométerre található Ózdtól, mégis csodás, csendes helyet biztosít az elvonuláshoz.

Forrás: szallas.hu

Környékén túraútvonalakat, standfürdőt és kempinget találunk, valamint számtalan természeti látnivalót. De igazából maga a tó is egy ilyen látványosság, hiszen egész Európában csak két olyan állóvíz létezik, ami suvadással, vagyis lejtőcsuszamlással jött létre. "A csuszamlás következtében a homokos, agyagos hegy törmeléke elzárta a patakot, így aztán kialakult egy völgyzáró gát, mögötte az Arlói-tóval" - olvasható a life.hu cikkében.

A tó évszaktól függetlenül mindig csodás látványt nyújt. Csöndes, nyugodt menedékhelyet nyújt a Heves-Borsodi-dombság völgyében. Partján számos üdülőhely található, ahol a vendégek kis házikókban, apartmanokban pihenhetnek, de horgászstégeket is bérelhetnek. A nyár folyamán a 8,5 hektáros tó kiváló fürdőhely és horgászparadicsom is egyben. Arra azonban figyelni kell, hogy néha tilos benne fürdeni, ezért érdemes indulás előtt ránézni Arló közösségi oldalaira.

Esztergom, Palatinus-tó

A Palatinus-tó ma talán nem tartozik a legismertebb bányatavak közé, de régebben, az 1950-es 60-as években olyan közkedvelt volt a tiszta és jó minőségű vize miatt, hogy a nevét is a fővárosi Palatinus Strandfürdőről kapta. A Dorog és Esztergom határán fekvő természeti csoda partja ma is homokfövenyes, vize kristálytiszta, vannak árnyas pihenőhelyei és büféi is, így akár egy teljes napot is eltölthetünk itt, de ha tovább maradnánk kempingezhetünk, illetve van lehetőség vitorlázásra és búvárkodásra is.

A Palatinusz-tó a keleti oldali öbölből fotózvaForrás: Máth Dávid - Mdavid89 / wikipedia.org / CC0

Egy mesterséges eredetű bányatóról van szó, amely az ötvenes években homokkitermeléssel keletkezett. A kitermelés folyamán egy összefüggő vízfelület alakult ki a területen. A már említett jó vízminőség pedig egy bányászati technológiának köszönhető, ami megakadályozta az elalgásodást.

Hegyhátszentjakab, Vadása-tó

A Vadása-tó egy különleges tó, amely Hegyhátszentjakab közelében található az Őrségben. "A Vadása völgyben, a Vadása patak vízének felhasználásával 1968-ban kezdték kiépíteni a Vadása-tavat. Az elnevezés onnan ered, hogy a környéken sok róka élt, lyukakat ástak a patak mentén így lett a patak neve vad-ásta, vad által ásva, vagyis Vadása" - olvasható a vadasa.hu oldalon.

A Vadása-tó az Őrség és Hegyhátszentjakab nevezetességeForrás: Lugosi Tamás / vadasa.hu/galeria

A Vadása-tó két részből áll: a kisebbik tó kiváló hely a horgászok számára, ahol ponty, amur, keszegfélék, süllő, balin és kárász élnek. A nagyobbik tó pedig ideális nyaralóknak és strandolóknak, de a környéken lehet túrázni, kerékpározni, vagy akár lovagolni is. Ha az Őrségben jársz, mindenképpen érdemes felkeresni ezt a festői tópartot, melynek fejlesztése az itt élő emberek és szövetkezet dolgozóinak összefogásával jött létre.

Ha még több eldugott, kevésbé ismert, de kirándulási helyszínnek tökéletesen alkalmas hazai tavat ismernél meg, kattints a life.hu cikkére; találsz még benne pár érdekességet. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek