Sziklába vájt történelem - újra vár a föld mélye

Újra megrendezik a „Sziklába vájt történelem – Árnyak és fények a Várnegyedben" című nagyszabású, három helyszínt is bemutató vezetett túrát. Az esemény a Sziklakórház Atombunker Múzeum, a Duna-Ipoly Nemzeti Park, valamint a Mátyás-templom közös esti tematikus programja, amely a Budai Várnegyed három különleges helyszínét mutatja be július 14-én .

Sziklakórház Atombunker MúzeumForrás: Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság / Press

A program a Sziklakórház Atombunker Múzeumban kezdődik, a résztvevők a Sziklakórház földalatti létesítményének egykor szükségkórházként funkcionáló termeit járhatják be, ahonnan egy üvegajtón át léphetnek majd a Duna-Ipoly Nemzeti Parkhoz tartozó természetes barlangba.

A földalatti termek és folyosók hosszú során keresztül fény derül rá, hogy az évszázadok során hogyan alakultak át a természetes eredetű barlangüregek labirintusszerű pincékké, és hogyan hasznosították őket a legkülönfélébb módon a borospincétől a börtönön át az óvóhelyig.

Vár-barlangForrás: Egri Csaba / Dunaipoly.hu / Press

Rövid pihenő után a közel 800 éves Mátyás-templom felé indulnak a csoportok. A cél a templom 360 fokban körbejárható panorámaterasza, ahonnan megcsodálhatjuk Budapest lenyűgöző látványát, és a város legszebb látnivalóit. Mindeközben megismerkedhetünk a templom tornyaival, történetükkel és a hozzájuk kapcsolódó legendákkal - olvasható a program oldalán, ahol további fontos részleteket is találtok.

Bizony oda fel lehet mászniForrás: Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság / Press

Travelo Tipp: Tapasztalatból modjuk, hogy erőnlét kell a toronyba felvezető lépcsősor megmászásához. Bár vannak megállók, alkóvok, ahol megpihenhetünk, miközben megnézzük a berendezett minitárlatot, de a lépcsők sora bizony még hosszan folytatódik.

A túrák 17 órától kezdve félóránként indulnak a Sziklakórházból, időtartamuk 1,5-2 óra. Jegyet kizárólag online tudunk venni, a megadott időpontokra. Egy csoportban maximum 15 fő lehet, így hát érdemes minél gyorsabban lecsapni a jegyekre. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek