Ennyivel drágábbak idén a népszerű európai úti célok

Az inflációs hullám a kedvenc nyári üdülési célpontokat is elérte. Az Osztrák Statisztikai Hivatal adatai szerint a külföldi repülőjegyek jelenleg 15%-kal drágábbak, mint az előző évben, a szállodák átlagosan 18 százalékkal emelték áraikat, és a szervezett utazások is 18 százalékkal drágultak – adta hírül a Ripost.

Az ételek és az italok is jelentősen megdrágultak a tengerparti városokbanForrás: Shutterstock

A felmérésből kiderült, hogy az olaszországi repülőjáratok viteldíjai átlagosan közel 70 százalékkal emelkedtek a tavalyihoz képest, a görögországi járatok 143 százalékkal drágábbak, mint tavaly márciusban, Ciprusra és Máltára megduplázódtak az árak. A „Corriere" felmérés szerint 2023-ban a spanyolországi járatok ára 87 százalékkal, a Portugáliába tartó járatoké 86 százalékkal nőtt.

A horvátországi kempingek is jóval drágábbak mint tavalyForrás: Shutterstock/Monkey Business Images

Sok tengerparti üdülőhelyen elszabadultak a szálláshelyek árai, Szicíliában, Taorminában például átlagosan heti 600 euróba kerülhet egy lakás bérlése júliusban, augusztusban pedig jó 800 euróba, és mintegy 20 százalékkal többet kell fizetnünk a különböző szolgáltatásokért. A napozóágybérlés, 6 euró helyett 8,50 euróba kerül, a napernyők kölcsönzése 16 százalékkal drágult, a fagylalt pedig most 22 százalékkal kerül többe a tavalyinál.

Horvátországban még a kempingekben is 15 százalékkal kell többet kell fizetni idén: átlagosan 70 eurót kérnek két felnőtt és egy gyerek után. Eközben az isztriai tengerparton egy korsó sörért 4,80 eurót kell fizetni, egy gombóc fagylalt pedig akár 2,50 euróba is kerülhet.

Aki idén Mallorcán nyaral, az átlagosan 102 eurót költ naponta, szemben a tavalyi 91 euróval. Az Idegenforgalmi Hivatal adatai szerint egy hét egy négycsillagos szállodában most 3331 euróba kerül, szemben a 12 hónappal ezelőtti 2392-vel, ami 40 százalékos emelésnek felel meg. Aki Mallorcán nyaralna, és kedveli a sört, a tavalyi 4,90 euró helyett már 5,30 eurót fog fizetni.

Az árak Mallorcán is az egekbe szöktekForrás: AFP/Jaime Reina

Ezzel szemben Görögország viszonylag kedvező árakkal várja a turistákat. Egy korsó sör átlagosan, ha boltban vesszük 3 euróba, ha étteremben vagy szórakozóhelyen akkor 4 euróba kerül. A gyros pitában 2-3 eurótól már kapható, de nem ritka, hogy 5-6 eurót is elkérnek érte. A bor már 3 eurótól elérhető. A zöldségek és gyümölcsök kilója rendszerint 1 euró alatt mozog.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek