Fedezzük fel a Burgas-öböl szépségeit és látnivalóit!

A legtöbb utazó számára Burgas-öböl kikötővárosa csak egy tranzitpont, ahonnan könnyen tovább lehet menni a partvonal többi, történelmileg csábító városa felé. Pedig a part menti városka és környéke ma már ennél sokkal több látnivalót rejt. Mutatunk párat!

Ha maradunk és nem utazunk tovább azonnal a Burgas-öbölből, akkor az első napunk reggelén egy élettel teli, szépen rendben tartott városkát fedezhetünk majd fel. A Fekete-tenger partján fekvő Burgasz Bulgária egyik legnagyobb városa. Szofiától, a bolgár fővárostól 400 km-re, Várnától pedig 130 km-re  található. Több mint 230 ezer lakosa van és a körzet közigazgatási központja is.

Napospart (Sunny Beach)Forrás: Infobgv / CC-BY-SA-4.0,3.0,2.5,2.0,1.0 / wikipedia.org

Centruma gyalogosan is könnyen bejárható, a tengerparton pedignem kell majd egymás sarkára lépkedni. Szállásból itt is van elég, de nem olyan túlárazottak, mint a tömeges üdülőhelyeken - természetesen azért ajánlott előre érdeklődni és lefoglalni a legmegfelelőbb szobákat, de ha csak úgy beesünk a városba, akkor is találunk még szabad ágyat.

A Naposparton, Burgasz környékének legszebb és legkedveltebb strandjának közelében hotelek százait találjuk. Villákat, vendégházakat, aparthoteleket. Körülöttük pedig éttermek, bárok és klubok tömkelege; ha kell, a helyek turisták ezreit is el tudjk látni. De ha már Napospartnál tartunk, akkor érdemes tudni róla, hogy 10 km hosszú és egyes helyeken 60 méter széles. A homokfövenyes strand tiszta, és még a Kékzászló minősítést is megkapta.

Burgasz egyébként nem a csendes, nyugodt nyaralást kedvelők helye. Itt esténként buli van a parton, és nem is mindig csak egy. Napközben pedig az aktív sportolóké a terep - mehetnek szörfözni, strandröplabdázni, van a közelben egy aquapark és bowling terem is.

Burgasz óvárosában egy szép kis belső udvarForrás: Unsplash.com

A természet, a túrázás és a kalandozás szerelmesei sem fognak csalódni a vidékben. Burgas városa mellett rögtön négy tavat is találni, melyek menedékhelyként szolgálnak megannyi madárfajnak, így madárlesre tökéletesen alkalmasak. De kajakozni és kenuzni is lehet a csillogó vizekben, sőt a fürdés is megengedett. A Burgas-öböl másik szépsége a legendák által övezett Szent-Anasztázia sziget, mely egy vulkanikus sziklasziget 12-17 méter magas dombokkal és egy magányos kolostorral.

A Szent-Anasztázia sziget

A szájról szájra terjedő mesék és legendák szerint az évszázadok során kalózok és vikingek is megtámadták a szigetet és a kolostort. Elrejtett kincsekről és kalózok szellemeiről mesélnek az emberek. Hogy pontosan kik voltak itt és milyen célból, azt már senki sem tudja.

A Szent-Anasztázia szigetForrás: Unsplash.com

A sziget érdekessége, hogy ez az egyetlen olyan bolgár sziget, melyen templom áll. Ez a régi kolostorhoz tartozott. Bár az első írásos anyagok a kolostorról a 15. századból valók - mivel az épület többször is leégett a támadások miatt - a maradványok vizsgálata azt mutatja, hogy már a 14. században is állt itt egy épület. A kolostor szolgált kórházként, több alkalommal börtönné alakították, majd egyik szárnya hotelként is funkcionált. A jövőbeli tervek szerint egy rekreációs központot szeretnének létrehozni benne.

Neszabar, a kincsekkel teli

Neszebar rendkívül közel van Burgasz városához; ha értékeljük a történelmi szépségeket, itt mindenképpen tegyünk egy sétát. Az emlékműveiről híres település az UNESCO világörökségi listájára is felkerült. Ha itt járunk keressük fel a Mihály- és Gábriel arkangyal-templomot, mely egy középkori, görög-keleti ortodox templom, a 13-14. századból, és része a neszebári világörökségi hagyatéknak.

NeszabarForrás: Unsplash

A Régészeti Múzeum is ajánlott program. Az 1956-ban alapított múzeum gyűjteményének egészen 1994-ig a Szent János-templom adott otthont, '94-től viszont új helyre költözött. A múzeum felöleli a város ezeréves történetét és modern, érdekes formában mutatja be azt a látogatóknak.

Emine-fok

A Balkán-hegység legkeletibb pontja az Emine-fok; Várnától 79 km-re, Burgasztól pedig 54 km-re található. Az Emine-fok egy veszélyes és viharos hely, ezért már évtizedek óta egy világítótorony trónol a 60 méteres szikla tetején, ami a Burgaszi-öbölbe való bejutásban segíti a hajókat a mai napig is.

Emine-fokForrás: Andrew Zorin / CC-BY-SA-3.0

 

Az Emine-fok, ami egy korábban itt állt Emona nevű erődítményről kapta a nevét, ma már védett természeti terület, hogy megőrizzék különleges geológiai és botanikai értékeit.

Közvetlen járat Burgaszba
Burgaszba a Ryanair járataival lehet közvetlenül repülni. Az út 1 óra 35 perc. A jegyek a főszezonban - július augusztusban - még elég drágák, de augusztus 20. után jelentősen lecsökkennek.

Forrás: Lonelyplanet.com

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek