Kacsacsőrű dinoszaurusz, ilyen tényleg létezett? Most rábukkantak

A négy méter hosszú, egy tonna súlyú növényevő dinó, a Gonkoken nanoi 77 millió éve élt Chile déli csücskében - jelentették be kutatók. Kacsacsőrű dinoszaurusz maradványokra még sosem bukkantak errefelé, pedig a területen az elmúlt években számos értékes őslénytani leletet találtak.

Gonkoken nanoiForrás: ftvnews.com.tw / screenshot

"Lendületes járású őslények voltak, amelyek könnyen álltak két, illetve négy lábra, hogy elérjék a növényzetet a magasban és a földön is" - közölte Alexander Vargas, a Chilei Egyetem őslénytani hálózatának igazgatója, a Science Advance című tudományos folyóiratban pénteken megjelent és Santiagóban bemutatott tanulmány egyik szerzője.

A 2013-ben talált maradványok mostanáig tartó vizsgálata szerint a chilei Patagónia a hadroszauruszok, a krétakorban Észak-Amerikában, Ázsiában és Európában élő kacsacsőrű dinoszauruszok nagyon ősi fajainak menedéke volt. Jelenlétük ezeken a távoli déli területeken meglepte a tudósokat, akiknek Alexander Vargas szerint még meg kell "magyarázniuk, hogyan kerültek oda".

A Gonkoken nanoi az ötödik Chilében felfedezett dinoszauruszfaj, az ugyanebben a térségben talált Chilesaurus diegosuarezi, Atacamatitan chilensis, az Arackar licanantay és a Stegouros elengassen után. A Gonkoken név a térség első lakóinak, a tehuelcséknek a nyelvéből származik, akik a 19. század végéig éltek e vidéken, és "vadkacsához vagy hattyúhoz hasonlót" jelent.

Forrás: MTI

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek