Fotók: A városi sárkányok legendája

A középkori térképeken több ismeretlen, akkor még fel nem fedezett terület főlött olvashatjuk azon szavakat, hogy "hic sunt dracones" (emitt sárkányok lapulnak), ami kis túlzással körülbelül annyit tesz, hogy még nem tudjuk mi van arra, akár szörnyek is lehetnek. Persze aztán kiderült, hogy nem sárkányokkal van tele a vidék, de a sárkányok mégis velünk maradtak, és ma is rengetegen vannak a városokban. Össze is szedtünk pár szépséget közülük.

Gondoltátok volna, hogy Európától Ázsián át Amerikáig ennyi félelmetes és néha kevésbé ilyesztő sárkány tekereg és kavarog a mindennapi életünk körül? Lehet, hogy csak szobrok, de egy-kettő annyire élethű és részletgazdag, hogy szinte megelevenedni látszik. Nektek van saját kedvenc sárkány szobrotok? Ha engedte magát lefotózni, osszátok meg velünk Facebook-on a cikk alatti kommentben.

Az osztrák LindwurmForrás: GREYMOUSER/CC BY-SA 3.0

Az első sárkányunkkal Klagenfurtban találkoztunk, Ausztriában, és legenda is fűződik hozzá. A történet szerint a 13. században egy sárkány szedte áldozatait Klagenfurtban, amíg egy bátor férfi el nem kapta, úgy, mint egy halat. A sárkány neve sem túl nemes, Lindwurmnak hívják, ami kukacra, gilisztára utal.

Érdekesség, hogy a legendát megtámodatta egy felfedezés is, amit a városhoz közeli, Sárkány sír nevű kőfejtőben tettek. 1335-ben ott találtak ugyanis egy sárkány koponyát, amiről 1800-ban persze kiderült, hogy egy jégkorszaki bundás rinocéroszhoz tartozott valaha, de a városnak attól még sárkány maradt.

Az egy fokkal már sárkányosabb FafnirForrás: HANS WEINGARTZ/CC BY-SA 3.0

Németországban, a Königswinter nevű település mellett található a Nibelungenhalle, ami egy kőszentély, melyet Richard Wagner fantasztikus opera ciklusának, a Nibelung gyűrűjének szenteltek, és van egy saját sárkány gyűjteménye. Élő reptíliák és kőből faragott óriás emlékeztetnek a történet óriásából lett sárkányára, Fafnirra. A szentély "Sárkány fészkében" egy kősárkány lapul, az 1958-ban létesített kis álletkertben pedig 40 terráriumban élnek az egzotikus gyíkok. 

Barcelona keleti sárkánya

A spanyol város egyik legismertebb sárkánya a La Rambla 82-es szám alatt található, vagyis inkább felette. Az art deco stílusban készült, lámpást és legyezőt tartó, zölden tekergő keleti sárkány egy fantasztikus ház homlokzatán kapott helyet. 

A barcelonai art deco sárkányForrás: Shutterstock.com

A 'Casa Bruno Cuadros' (Esernyők háza) egy igazi építészeti gyöngyszem, és aki csak arra jár, megcsodálja, pedig a híres La Rambla sétálóutcán könnyű elmenni az érdekességek mellett. Az épület akkor alakult át ilyen stílusossá és díszessé, mikor a 19. század végén Barcelona készülni kezdett az 1888-ra tervezett nemzetközi világkiállításra. A helyi vállalkozók és befektetők úgy döntöttek, hogy az alkalomra átalakítják a házaikat. Bruno Cuadros is így tett, és az egészet a japonizmus jegyében tervezte meg. Eserenyők házának azért nevezik, mert egy esernyőüzlet volt az aljában sok évtizeden keresztül. 

London sárkányai 

London városát sárkányok védik, ez nem vitás, minden főutat, ami a városmagba vezet, egy-egy harcra kész sárkány őriz. De amilyen ősinek néznek ki, annyira fiatalok - ugyanis a nagy londoni tűzvész után készültek csak el.

Forrás: Shutterstock.com

Ezek az ezüstre festett sárkányok városhatár védők voltak, melső lábuk alatt a város címerével díszített pajzzsal. Persze több sárkány szobor is található Londonban, de ezek az ezüst színűek a legelterjedtebbek és még hivatalos munkájuk is van. 

Íme még pár vad szépség a világból:

Ez a krakkói sárkány egy 1887-ben készült eklektikus ház homlokzatán kapott helyet. A szobrot Józef Gorecki helyi vállalkozó által vezetett gyárban készítettékForrás: magro_kr / CC BY-NC-ND 2.0

 

Henlly sárkánya Wales-benForrás: Picasa / Alistair Young / CC BY 2.0

 

Sanggar Agung szentély, IndonéziaForrás: Okkisafire / wikipedia.org / CC-BY-SA-3.0

 

Egy a sok tajvani sárkány közül, ez épp Kaohsiung-banForrás: Picasa / borshop / CC BY 2.0

 

A modern Dragon in love szobor 2010-ben készült el, és a várnai Sea Gardenben található. A képek néha csalókák róla, mert nem egy nagy szoborról van szóForrás: Shutterstock.com

 

Ez a méltóságteljes vietnami sárkány Da Nang területén a Majom-hegységben őriz egy szentélytForrás: Shutterstock.com

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek