A világ legkeskenyebb városa úgy fest, mintha egy fantasy film helyszíne lenne

Nehéz lenne különlegesebb várost találni a világon a Heng folyó parjai mentén húzódó dél-kínai Jencsintől (Yanjin). A világ legkeskenyebb városa 5 kilométer hosszú és helyenként mindössze csak 30 méter széles. Ami pedig még hihetetlenebb: csupán egyetlen főút halad át a ma már 400 000 lakosú városon.

Mintha egy fantasy filmet néznénkForrás: You.Tube.com/printscreen

Jencsinnek elképesztő a panorámája, hiszen magas hegyekkel, dzsungelekkel van körülvéve, két partját pedig látványos hidak kötik össze a magasban. A meredek hegyoldalak miatt a városnak nem volt helye oldalra terjeszkedni. Akkor mégis miért éppen erre a szűk partszakaszra építkeztek az akkori lakosok? A válasz az, hogy régen természetes volt, hogy a települések a folyók mentén alakultak ki. Egykor Jencsin is kereskedelmi központ volt, ahol leginkább bronzot, sót és teát szállítottak a hajókon.

A meredek hegyek között tekergő folyó partján rengeteg ház található, míg feljebb jóval kevesebben költöznekForrás: XINHUA / Xinhua via AFP

A város különleges földrajzi elhelyezkedése miatt nem könnyű ide eljutni. Miután drónfelvételek készültek Jencsinről, hirtelen sebességgel a közösségi média figyelmének a középpontjába került.
A városban mindössze két utca fut végig a folyó minden partrészén, az egyik az egyetlen főútja, ahol üzletek és éttermek állnak. A házak legtöbbjét cölöpökre építették, hogy megvédjék őket az árvíztől.

A szűkös hely miatt emeletes házakat építettek a folyó menténForrás: dgykx/Wikipedia

A várost körülvevő hegyek miatt a lakosok ma sem oldalirányban, hanem leginkább felfelé építkeznek. Ezért van az, hogy a város a legkeskenyebb pontján 30 méter széles, de legszélesebb részénél is alig több mint 300 méter.

Mivel minden oldalról hegyek veszik körül, szinte megközelíthetetlen, ami a gazdasági fejlődését is visszaveti.

Sokan nem is értik, miért szeretne bárki is egy ilyen szűk városban élni, amikor Kínának erre sokkal alkalmasabb földje is van? Pontosan nem lehet tudni, de az biztos, hogy a terület évszázadok óta lakott. Az ókorban a Bo népcsoport lakta, amely mára kihalt. A szűk hely folyamatosan arra kényszerítette a lakosokat az idők folyamán, hogy újabb- és újabb problémákat oldjanak meg. Régen nem volt megoldott az sem, hogy a környezeti adottságok miatt földbe tudják temetni a hozzátartozóikat, így a sziklafalakba vertek ékeket, és azokon helyezték el az egyszerű fából készült koporsókat, amelyek némelyike szabad szemmel még ma is látható. A különleges városról és a sziklafalon lévő koporsókról ebben a videóban is meggyőződhettek:

A nehézségek ellenére a helyiek közül sokan soha nem gondolnának arra, hogy máshol éljenek. A látványt elnézve pedig egy kicsit mi is megérjük, mi tartja itt őket.
(Forrás: en-vols.comodditycentral.com)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek