Tudjátok hol áll a főváros legkeskenyebb háza?

A Mandl-házat nehéz észrevenni, ha az utcán sétálunk, vagy a dolgunkra sietünk, hiszen szinte összenyomják a mellette lévő épületek. A villamosról és a Duna túloldaláról azonban jól látható, mivel szép díszes homlokzata egészen jó állapotban megmaradt. 

A legkeskenyebb, de legdíszesebb épület a Várkert rakpart 16. szám alattForrás: Google Utcakép - screenshot

A telek az elmúlt évszázadok alatt elég sok kézben megfordult. Eredetileg 1811-ben épült Dankó József tervei alapján, és egészen a milleniumig ellen állt a városi fejlődésnek. Ekkor viszont lebontották a kétszintes épületet és egy neogótikus bérházat építettek a szűk helyre, melynek homlokzata és teteje a Hanza-városok stílusjegyeit viselte magán. 

Ennek a szokatlan, kéthomlokzatos, háromemeletes háznak a megrendelői Mandl Manó és Mandl Ármin, egy szatócs testvérpár voltak. A 6,2 méteres Várkert rakparti, valamint 5,5 méteres Döbrentei utcai szélességű épület 1898-ban készült el, és a budai oldal legkeskenyebb háza lett.

Az épület 22 méter magas, és van egy apró belső udvara is. Tetőterét 1930-ban építették be Marafkó Ferenc építőmester tervei alapján. Ma 10 lakás található az épületben, melyet a Műemlék Felügyelőség védetté nyilvánított 30 évvel később. 

Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek