Fondorlatos kifosztási módszerek - Vigyázzunk autóbérléskor külföldön

A CLB független biztosítási alkusz cég nemrég eljuttatott szerkesztőségünkbe egy sajtóközleményt, melyben egy új veszélyere figyelmeztet. A felhívás szerint különösen fondorlatos módon fosztják ki külföldön az autót bérlő turistákat. 

Kössetek biztosítást, hogy ne legyen a csodás út vége csalódásForrás: Shutterstock.com

Az új bűnözési módszer futótűzként kezdett el terjedni az elmúlt időben: a lényeg, hogy a kifosztásra szakosodott tolvajok árgus szemekkel figyelik és követik a bérelt autókkal közlekedőket, különösen a hazautazásuk napján, a szállástól az autókölcsönzőig.

A vélhetően a szállásadótól vagy a kölcsönző cégtől jól informált tolvajok tudják, a kiszemelt turista gépe hamarosan indul, ám útközben még jó eséllyel megáll, hogy ajándékot vegyen, ebédeljen, kávézzon. Ez a rövid idő éppen elég a csomagokkal teli bérautó feltörésérére és kifosztására. Ráadásul nagy eséllyel még rendőrségi eljárás sem fog indulni az elkövetők ellen, hiszen jól tudják, az áldozatnak nincs ideje megvárni a feljelentéssel járó hosszas ügyintézést - ismertette több, mostanában megtörtént eset részleteit és tanulságát Németh Péter, cég értékesítési és kommunikációs igazgatója.

Ha a helyszínen nincs lehetőség rendőrségi feljelentést tenni, akkor itthon pótolni kell, a biztosítók ugyanis csak így fizetnek kártérítést.

A szakember szerint a szerencsétlenül járt turisták sok esetben nem tudják eldönteni mit tegyenek ilyenkor, hiszen vagy a haza induló járatukat, vagy a rendőrségi feljelentést engedik el. A tapasztalatok szerint legtöbben inkább hazajönnek, és első útjuk a biztosítóhoz vezet, hogy megkérdezzék, ilyen esetekre is érvényes-e az utasbiztosításuk, kaphatnak-e kártérítést.

Rendőrségi jegyzőkönyv nélkül azonban nincs kártérítés

Éppen ezért fontos, hogy ha helyben nincs is idő feljelentést tenni, a kárról készítsünk fotót a telefonunkkal, és amint tudjuk, hívjuk fel a biztosítót, hogy nyoma legyen a történteknek. Ne várjuk a hívással a hazatérésünkig. A megrongált autó tulajdonosától, az autókölcsönző cégtől is érdemes egy feljegyzés-másolatot kérni - írták a közleményben.

Nem lehetetlen, hogy a bűnözők és a bérbeadó cég összejátszanakForrás: Shutterstock.com

"Ám még ezzel sincs vége az ügyintézésnek. A hatósági feljelentéstől ugyanis a biztosítók semmiképpen sem tekinthetnek el. Jó hír viszont, hogy elfogadják a magyar rendőrségen tett bejelentést is. Ezt sokan nem tudják. A kártérítés elbírálásakor viszont azzal már nem foglalkoznak a biztosítók, hogy a bűnügyi eljárásnak lesz-e eredménye, viszont fontos, hogy lássák, az ügyfél minden lehetséges módon igazolja a káreseményt."

Mindehhez természetesen kell egy gondosan megkötött utasbiztosítás - a szakember ezt határozottan kiemelte. Egy sok mindenre kiterjedő utasbiztosítás ugyanis alig pár ezer forintért már rengeteg kategóriára kiterjed, és ha beüt a legrosszabb helyzet, akkor az a 3-4000 forintos biztosítás fedezheti akár a teljes kárunkat is. Ne ezen spóroljunk utazáskor.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek